Джихадистката групировка Ислямска държава“ (ДАЕШ) пое отговорност за убийството на

...
Джихадистката групировка Ислямска държава“ (ДАЕШ) пое отговорност за убийството на
Коментари Харесай

ДАЕШ пое отговорност за нападението в католическата църква в Истанбул

Джихадистката формация „ Ислямска страна “ (ДАЕШ) пое отговорност за убийството на човек в католическата черква в Истанбул, предава турската телевизия Си Ен Ен-Тюрк, на която се базира Българска телеграфна агенция.

Нападението бе осъществено през вчерашния ден в 11:40 ч. локално време (10:40 ч. българско) по време на работа в църквата „ Санта Мария “ в квартал Саръйер. Двама маскирани нападатели стреляха по турския жител Тунджер Мурат Джихан. Той е бил закаран в болница, където лекарите са установили гибелта му.

Министърът на вътрешните работи Али Йерликая заяви, че в границите на подхванатото следствие са били арестувани общо 47 души, в това число двама обвинени за осъществяването на убийството – жител на Таджикистан и съветски жител. Полицията е направила обиски на 30 адреса в Истанбул. 

Заподозрените за убийството са били арестувани към 22 ч. нощес. Йерликая посочи, че нарушителите са били хванати в границите на 12 часа след нападението, като благодари на полицията за осъществената работа.

Министърът добави, че следите сочат, че " Ислямска страна "  стои зад организирането и осъществяването на нападението. Засега не са известни съответните претекстове за нападението.

Сестрата на 52-годишния Джихан уточни, че той е бил с умствена назадничавост. Йозлем Джихан сподели пред в. „ Хюриет “, брат ѝ е бил със съзнанието на петгодишно дете. Той е живеел при майка им, на която към момента не е обявено, че той е умрял.

По информация на Си Ен Ен-Тюрк по време на богослужението в църквата „ Санта Мария “ вътре е бил и генералният консул на Полша дружно с децата си. 

Всички високопоставени турски представители, в това число президентът Реджеп Тайип Ердоган, валията на Истанбул, министърът на вътрешните работи, кметът на Истанбул, началникът на истанбулската полиция, изпратиха съболезнователни послания.

Епископ Масимилиано Палинуро, представящ католическата общественост в Истанбул, сподели, че общността е шокирана от осъщественото. 

Обаждането на президента Реджеп Тайип Ердоган въпреки всичко ни даде кураж и разтуха, сподели той, като добави, че има вяра в турската правосъдна система,. 

Това нахлуване вреди освен на нашата общественост, само че и на цяла Турция. Злонамерени хора се пробват да навредят на тази страна. Това основава неприятен имидж, уточни Палинуро.

През 2013 година Турция бе една от първите страни, които включиха " Ислямска страна " в листата си с терористични организации. Оттогава страната е била цел на групировката неведнъж, като са осъществени минимум 10 самоубийствени набези, седем бомбени офанзиви и четири въоръжени набези, лишили живота на минимум 300 души и ранили стотици други.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР