Джейсън Кинг е главен изпълнителен директор на Tеленор България. Има

...
Джейсън Кинг е главен изпълнителен директор на Tеленор България. Има
Коментари Харесай

2022 ще е годината на правилните умения и подготовката за бъдещето

Джейсън Кинг е основен изпълнителен шеф на " Tеленор България ". Има над 20-годишен опит в световни телекомуникационни компании в Централна и Източна Европа. Кинг е заемал разнообразни мениджърски позиции във Vodafone, Deutsche Telekom, UPC Liberty Global и VEON и е изпълнявал консултантски функции в CME (собственик на bTV) и Telenor Denmark. Какви бяха провокациите за телекомите през 2021 година и по какъв начин ще продължи да се развива промишлеността през 2022 година?
През последните две десетилетия в телекомуникациите следим сериозна борба и опити за доминиране на редица пазарни сегменти, измежду които наличието, дистрибуцията и софтуерните платформи. С времето обаче телекомуникационният бранш видя, че е мъчно да управляваш наличие, а с навлизането на 5G целите доста се трансформират, което води и до промени в така наречен отвесна интеграция. В същото време телеком промишлеността към този момент няколко десетилетия е в основата на редица новаторски пробиви. На първо, място потребителските упования в свят, в който напълно цифрови компании слагат нови стандарти за безпрепятствено онлайн прекарване. На второ място, измененията в бизнес моделите с помощта на технологии като изкуствен интелект, big data и интернет на нещата, които трансформират доставката на услуги и моделите за основаване на стойност.

Тези и други фактори сложиха на тестване бизнес тактиките на телекомите. Мнозина дадоха отговор на тези провокации с микс от ограничения за успеваемост, дигитализиране, структурни промени и усъвършенствания в продуктивността. Всъщност огромна част от тях се разшириха в нови промишлености като телевизия и доставка на широколентов интернет. Още преди Коронавирус ерата този метод обаче стартира да губи успеваемост, тъй като най-печеливша се оказа тактиката, фокусирана напълно върху променените потребителски упования и пътеки на ползване, в които отдалеченото, безжичното, цифровото са преди всичко. През последните две години операторите потвърдиха своята роля и умеене да се приспособяват бързо, да взимат решения и да дават отговор на провокациите. Телекомите помогнаха на хората да останат свързани, да работят, да бъдат (виртуалната) тъкан в фамилията, а и на бизнеса.
Реклама
За да продължат да бъдат определящ фактор в живота на хората обаче, операторите би трябвало доста ясно да начертаят телекома на бъдещето, които дава отговор на всички упования на бизнеса, на софтуерния свят и на хората въобще. Оттам е належащо водачите да вземат тези решения, които фундаментално да трансформират ДНК-то на организацията, тъй че тя да е подготвена за провокациите, които ерата след пандемията носи.

В постковид епохата, и изключително през 2022 година, считам, че ще продължим да следим още по-сериозни вложения в инфраструктура и потребителско прекарване. В този смисъл считам, че целите на софтуерните водачи би трябвало да се концентрират върху няколко основни области: доверието в марката, стратегическа диференциация, успеваемост на интервенциите и, несъмнено, увеличение на цената, което от своя страна предстоящо ще докара и до растеж в приходите. Освен това може би най-голямото предизвикателство за телекомите в действителност е основаването на условия за културната смяна, която адресира потребността от динамични умения и основаването на среда, в която концепцията за " учене през целия живот " има централна роля.
Какво значи това на процедура за телеком бизнеса?
- Тези основни области дават поле за развиване на бизнеса по метод, който да е резистентен и понятен освен за нашия дълготраен актив - клиентите, само че и за други заинтригувани страни като вложителите и нашите акционери. Да вземем за образец марката. На процедура един бранд разказва обещанието, което имаме към всички наши клиенти, чиновници и вложители. Брандът обгръща прочувствената стойност, вдъхновението и е общественото лице на една бизнес тактика. Ето за какво построяването на доверие и запазването му е от основно значение за телеком бизнеса. Към това можем да прибавим и стратегическите отличителни черти, посредством които операторите се пробват да основат обяснимо и конкурентно преимущество и да въздействат върху държанието в стойностната верига. Тук включвам тактиката за позициониране, стратегиите за нововъведения и като цяло концептуалния метод зад основаването на всеки нов артикул или услуга.

Ние в " Теленор " да вземем за пример залагаме на открит и почтен метод към клиента, който се базира на салдото сред софтуерните и обществените потребности. Искаме да бъдем желан бранд, който предлага качествено и надеждно прекарване на всеки клиент. В тази посока мога да посоча няколко образеца. Първият е мрежата ни, която бе отличена четири следващи пъти със златния стандарт в промишлеността - документа Best in Test на самостоятелната umlaut. Те идват след години съществени вложения в инфраструктура и разбирането ни, че е належащо да предоставяме на нашите клиенти " по-добра мрежа всеки ден ".
Реклама
Към това прибавяме и потребителско прекарване - от обслужването в магазина до поддържане на доверието посредством непрекъснато развиване на услугата. Така ние затваряме кръга - от надеждната мрежа през първокласното обслужване до най-хубавото потребителско прекарване. Тази тактика е ясно забележима освен при продуктите и услугите, които сътворяваме с мисъл за клиента, само че и в метода, по който внедряваме всяка нова технология.
Ако би трябвало да приказваме затазигодина,каква беше тяза " Теленор България "?
- 2021 е една от най-успешните години за " Теленор ". Наскоро отбелязахме 20 години на българския пазар, тъй че да, годината бе от извънредно значение за нас. Тази година наред със старта на нашата 5G мрежа въведохме голям брой новаторски услуги за бизнеса и частния консуматор и затворихме кръга от цифрови услуги - от заниманието и изкуството, през информираността до най-важното за едно общество - образованието, с включването на новаторска просветителна платформа в тарифните ни оферти.

За две десетилетия на пазара ние бяхме пионери в доста области, в това число първи пуснахме GPRS услуги, първи осигурихме цялостно покритие в софийското метро, първи предложихме МVРN решение, oбeдинявaщо фиĸcиpaнa и мoбилнa тeлeфoния, пъpви въведохме ycлyгa c двa тeлeфoнни нoмepa в eднa ЅІМ ĸapтa. Компанията първа предложи iPhone 3G в България, първа даде достъп до мобилно видеосъдържание през мобилен телефон и изпращане на МMS в чужбина, първа се причисли към международния i-mode алианс и първа започва комерсиална 4G мрежа.
През последните две години бяхме очевидци и друго огромно събитие за телекомуникационния бизнес -започванетона 5G мрежите в страната. Какъв бе методът на " Теленор " при стартирането на новата технология?
- 5G сигурно е вълнуваща технология, която ще промени радикално метода, по който работи светът. Нашият метод и при 5G, и при началото на всички артикули и услуги се базира на еднакъв принцип - преди стартирането да създадем среда, в която технологията да се развива по резистентен и уравновесен метод. Ето за какво нашата тактика към 5G бе деликатно премислена. Търсехме резистентен метод, като първо започнахме огромна осведомителна акция, с цел да адресираме всички въпроси от клиентите. В този смисъл тук бяхме пионери на пазара, тъй като се погрижихме да създадем среда, в която 5G да може да се развива. Паралелно с осведомителната акция ние разширихме портфолиото от поддържани устройства, като още при старта осигурихме достъп до 5G във всички тарифни проекти без спомагателен разход за всички клиенти. Именно концепцията, че всички могат да имат еднакъв достъп до най-модерните технологии, стои зад триумфа ни и противоположната връзка от клиентите ни удостоверява, че сме избрали верния път.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Медиа и реклама 3 Икономика 1 Енергетика 2 Медиа и реклама 3 Климат 1 Енергетика 2 Медиа и реклама Реклама
Нещо повече - през тази година показахме капацитета на цифровата и безжична екосистема посредством услугата за закрепен достъп до интернет. Тя стартира през юни по едно и също време с 5G точно с помощта на опциите, които петото потомство мрежа обезпечава. С нея клиентите могат да разчитат на преимуществата на 5G освен на смарт телефона си, само че и на всички устройства в дома. Така ние направихме идната стъпка към обезпечаването на висококачествена и надеждна мобилна среда за всички наши клиенти, в която концепции като интернет на нещата към този момент са изцяло постижими.
Как бихте описали бъдещето за оператори като " Теленор "?
- Оперативно и мрежово предимство. Пред нас стои изборът дали да бъдем типичен, интегриран снабдител на телекомуникационни услуги, който има метод към продукта като към стока за необятно ползване и който приоритизира успеваемостта и ниските разноски, или водач, който залага на мрежовото и софтуерно предимство, което изисква съществени вложения в области като 5G и безжичен достъп, с цел да реализира структурно преимущество пред конкуренцията. " Теленор " е компания, която избира второто.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Компании
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР