Джеймс Мелвил Посланикът на САЩ в Естония Джеймс Мелвил съобщи

...
Джеймс Мелвил Посланикът на САЩ в Естония Джеймс Мелвил съобщи
Коментари Харесай

Американският посланик в Естония подаде оставка разочарован от Тръмп


Джеймс Мелвил

Посланикът на Съединени американски щати в Естония Джеймс Мелвил заяви на страницата си във " Facebook ", че подава оставка, тъй като не може да одобри мненията на президента Доналд Тръмп за Европейския съюз, НАТО и европейските сътрудници на страната.

Дипломат с 33 години кариера и дипломат от 2015 година вТалин, той е трябвало скоро да се пенсионира, само че в известието, налично единствено за тези, които са му другари в обществената мрежа, споделя, че държанието и думите на Тръмп са ускорили отдръпването му, заяви „ Форин полиси “.

" ДНК-то на чиновниците във външното министерство е програмирано да поддържа политики и ни образоват през цялото време, че в случай че в миналото стигнем досега, в който повече не можем да спазим това - изключително в случай че става дума за човек на управителен пост - достойното държание е да се подаде оставка. След като служих на шестима президенти и 11 държавни секретари в никакъв случай не съм си мислил, че този миг ще настъпи за мен ", написа Мелвил.

" Да споделя президентът, че Европейски Съюз " е основан, с цел да се възползва от Съединени американски щати, да атакуван касичката ни ", или че " НАТО е толкоз неприятна [организация], колкото НАФТА " е освен в действителност погрешно, само че и за мен е доказателство, че е време да си потегли ", продължава посланикът.

Изданието твърди, че позицията му е изненадала няколко чиновници в Държавния депратманет, работили с Мелвил. Те го разказват като извънреден експерт, който в никакъв случай не си е разрешавал американската вътрешна политика да въздейства на работата му.

Съобщението, в което посланикът споделя, че " до мозъка на костите " си е уверен какъв брой значима е американската поддръжка за НАТО, идва десетина дни преди годишната среща на върха на алианса в Брюксел. Тръмп възобнови офанзивите си против НАТО, а съдружниците се притесняват, че квалификациите, които прави по адрес на съюза, не престават да отслабват трансатлантическите връзки.

Освен това до момента в който множеството от европейците се пробват да изолират Путин от завръщане в огромната политика, Русия анексира територии на съседите си, поддържа революция в Украйна и тирания в Сирия, дестабилизира редица страни и се въоръжава, а Тръмп отива съвсем незабавно след срещата на НАТО на диалози с съветския президент Владимир Путин.

" Тръгвам си непринудено и с дълбока признателност, че можах да послужвам на страната си почтено в продължение на дълги години. Уверен съм, че Америка, която е и постоянно е била велика, един ден ще се завърне и към това да бъде права ", споделя още посланикът и показва 29 юли като последния си работен ден. Това бе доказано и в малко известие на Държавния департамент.

Това се случва в миг, когато за нов естонски дипломат във Вашингтон е препоръчан 36-годишният основен секретар на министерството на защитата Йонатан Всевиов, а Тръмп не е определил кого предлага за утвърждение като нов представител на Съединени американски щати в Талин.

Белият дом предложи о.р. контраадмирал Едуард " Сони " Массо, който е от естонски генезис, само че осем месеца по-късно - през май 2018г., името му бе оттеглено без да се е стигнало даже до насрочване на чуването му в Сената. Массо е служил в структурите на НАТО и командването на американските елементи в Европа, а сега има консултантски бизнес и прави разбори за консервативния Потомак институт за политически проучвания и кибер сигурност.

Два дни преди да завърши мандата на президента Барак Обама той написа сериозна публикация за договорката с Иран в " Брийтбарт ", известното с нападателния си звук издание на крайната десница в Съединени американски щати, ръководено тогава от Стивън Банън. Американски медии настояват, че Массо е служил във флота с Банън, който през август 2016г. оглави акцията на Тръмп, а през ноември стана и основен пълководец - позиция, която продължи да заема и в Белия дом. Той се задържа на поста до началото на април 2017г., като медии оповестиха, че през това време е получил изключение от етичните правила за чиновниците и е можел да работи за " Брийтбарт ".

Преди назначението в Естония дипломат Мелвил е бил зам.-ръководител на посолството в Берлин, а преди този момент е работил в Русия, Германска демократична република, Франция и НАТО.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР