Джеймс Кук е роден в Мартън, Англия, на 27 октомври

...
Джеймс Кук е роден в Мартън, Англия, на 27 октомври
Коментари Харесай

Мореплавателят Джеймс Кук се ражда на 27 октомври 1728 г.

Джеймс Кук е роден в Мартън, Англия, на 27 октомври 1728 година. Когато е едвам на 16 години, става юнга на транспортен съд, пренасящ въглища от Англия за Холандия и Белгия. Плава няколко години, взе участие в Седемгодишната война като доброволец и доближава до звание щурман. Постъпва на работа в Кралския флот.

През 1768 година Кралското географско сдружение взема решение да изпрати в Тихия океан астрономична експедиция. Повод е прекосяването на планетата Венера пред слънчевия диск. За пълководец на експедицията е назначен лейтенантът от Кралския флот Джеймс Кук. Пътуването продължава три години. Освен астрономичните задания, Кук открива и нанася на мореходните карти Големия бариерен риф, картографира южните крайбрежия на Австралия, дефинитивно дефинира, че Нова Зеландия е остров.

Във второто корабоплаване към света на Кук се впускат общо към 200 души. Това начинание се трансформира в едно от най-важните в историята на географските открития през първата половина на XVIII век. Експедицията прави голяма работа по картографирането на Океания и островите в Южния Атлантик, проучването на географията, флората и фауната на тези непознати до тогава земи. Една година след завръщането си в Англия Кук застава отпред на нова експедиция, която се насочва към северозападното крайбрежие на Америка. Той е погубен след кавга с туземното население на Хавайските острови. Загива през 1799 година на брега на остров Мауи.
тагове джеймс кук мореплавател раждане
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР