Джеймс Джойс рисува правдив портрет на художника Джойс, за да

...
Джеймс Джойс рисува правдив портрет на художника Джойс, за да
Коментари Харесай

Джеймс Джойс през погледа на Една О’Брайън (предложение за четене)

„ Джеймс Джойс ” рисува достоверен портрет на художника Джойс, с цел да го направи по-разбираем за публиката.

Авторката, една от огромните модерни писателки на Ирландия, се обръща към него в следващ опит да разтълкува творчеството му, проследявайки тежкия му житейски път. Но не го прави с поклонение, даже тук-там се явява много недопечен негов съдник.

Джойс е разказан като човек, който още от ранни години е изтерзан от църквата, страната и фамилията, само че въпреки и смачкан от догмите им, е съумял да напише произведения, „ трогнали сърцата на хора и ангели “.

От нахален юноша, през „ хлътването му “ по Нора Барнакъл, бурната им полова връзка, децата, скиталчествата, безпътството, разврата и неспасяемото затъване в задължения до мъчителната му обвързаност към родния Дъблин, на който непрестанно се изяснява в обич.

Необичайно дребна по размер (повечето биографии на Джойс са над 500 страници), книгата на Една О’Брайън ни показва великия Джойс, без да ни икономисва нито едно от прегрешенията му по отношение на близки, деца и другари, които той без скрупули принася в жертва на творчеството си.

За създателя

Една О’Брайън (р. 1930) е неведнъж награждавана ирландска авторка на романи, пиеси и разкази, приветствана като един от най-задълбочените хроникьори на женския опит през ХХ век.

Носителка е на ирландската премия PEN за литература, медала „ Одисей “ на Университетския лицей в Дъблин и Наградата за цялостни достижения на Ирландската литературна академия.

Дебютният ѝ роман от 1960 година „ Момичето от провинцията “ е неразрешен в родната ѝ Ирландия поради новаторския метод към илюстрирането на женската половост.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР