Джералдин Чаплин ще бъде специален гост на София филм фест.

...
Джералдин Чаплин ще бъде специален гост на София филм фест.
Коментари Харесай

Джералдин Чаплин ще бъде специален гост на ``София филм фест`` - Култура

Джералдин Чаплин ще бъде специфичен посетител на " София филм фест ". Актрисата ще показа кино лентата на Джесика Удуърт - " Лука " и ще получи " Наградата на София " - на Столичната община, оповестиха " Арт фест ".

Джералдин Чаплин е първата щерка на Чарлз Чаплин и Уна О’Нийл и внучка на Нобеловия лауреат Юджийн О’Нийл. Родена е в Санта Моника през 1944 година. Голяма част от детските си години прекарва в швейцарски интернат. Първоначалната упоритост на Джералдин е да стане професионална балерина. Тя взема решение да напусне колежа и да учи в Кралската балетна академия в Лондон, където е призната през 1961 година. Тя танцува професионално в продължение на една година в Париж, където я открива Дейвид Лийн и я кани да взе участие в „ Доктор Живаго “ (1965). По време на 12-годишната си връзка с режисьора Карлос Саура, Джералдин Чаплин се снима в едни от най-успешните си филми, сред които „ Ментовка с лед “ (1967), „ Ана и вълците “ (1973), „ Елиса, живот мой “ (1977). „ Да отгледаш гарвани “ (1976) е филмът, който ѝ донася международна популярност.

След двете си функции в „ Босият император “, Джералдин Чаплин изиграва Генерала в „ ЛУКА “ (Белгия-Италия-Нидерландия-България-Армения) на носителката на „ Златен лъв на бъдещето “ Джесика Удуърт („ Хадак “, „ Белгийският крал “, „ Босият император “), който имаше международна премиера и предизвика публиката и рецензията на кинофестивала в Ротердам. Филмът е въодушевен от шедьовъра на Дино Будзати „ Татарската пустиня “. Първата среща на Удуърт с книгата на Будзати е по времето, когато тя учи италианска литература. „ Толкова е ясно и в същото време по този начин мистериозно всичко в тази творба, - споделя режисьорката. - Едни мъже чакат да се появи зложелател, който може би даже не съществува. Тяхната паника се усилва с времето… Това, което обичам най-вече, е характерният хумор; самата идея е мрачна, само че съчетана с глупост, която е привлекателна за мен. “ Главният воин Лука е млад боец, който жадува да се впусне в борба и попада в изолирана цитадела. В тази сурова, безпощадна среда Удуърт избира да повери ролята на Генерала на единствената жена – и това е неповторимата Джералдин Чаплин. „ Още през цялото време знаех, че точно Джералдин Чаплин би трябвало да изиграе ролята на Генерала, “ – споделя Джесика Удуърт.



„ Нейното осъществяване е популярно! Взискателните заповеди и сурови санкции илюстрират неизменимите окови, налагани от йерархията, която задушава любовта и човешката грижа под знамето на добродетели като послушание, устойчивост и всеотдайност. Въпреки това Чаплин оживява тази роля с точното количество финес, с цел да намекне за уязвимостта на нейния персонаж… “ (Савина Петкова, The Playlist)

„ Джералдин Чаплин – със силата на своето наличие, облик, искра и осъществяване обгръща събитията с аурата на гръцка или Шекспирова покруса. “ (Нийл Йънг, Screendaily).

Ето още няколко цитати от първите ревюта след премиерата на „ Лука “ в конкурсната стратегия „ Big Screen “ на филмовия фестивал в Ротердам:

„ За да бъде разказана уместно тази история – рефлексия, изпълнена със знаци, върху безсмислието на споровете, които продължава да води човечеството…, обвиняване против военния парадокс и неизменимото послушание пред властническото издаване на заповеди, е нужен лидер, който да води и направлява фена. Това е ролята, отредена на Лука, изигран от магнетичния Йонас Смълдърс. “
(Аурори Енгълин, Сineuropa)

„ Лука “ е чудноват, хубав медитативен филм за битката сред догмата и истината; покъртителен коментар за действителността, в която живее през днешния ден западното общество. “ (Марк ван де Клашорст, icsfilm.org)

„ Докато разказът във кино лентата може да наподобява по-скоро кръгов, в сравнение с линеен, той преоткрива все по-енергично разнообразни детайли с всеки идващ завой. Като се отхвърля от нормалните художествени похвати, присъщи на сюжетите, отдадени на съзряването, Удуърт още веднъж потвърждава себе си като занаятчия в изкуството на разказването на истории и освен това – в пресъздаването на усеща. „ Лука “ е омагьосващ и – несъмнено – главната заслуга е на харизматичния актьорски състав, чиято синергия вдъхва живот на пустинната среда, само че магнетичните му качества се усилват и от умелото канализиране на чисти пристрастености, необременени от двуполюсни разделения като мъж-жена, център-периферия, високо-ниско. В „ Лука “ и копнежът, и дисциплината произлизат от изконната нужда за връзка сред хората. “
(Савина Петкова, The Playlist)

ЕКИПЪТ, БЪЛГАРСКОТО УЧАСТИЕ

На младия Йонас Смълдърс, една от изгряващите звезди на " Берлинале ", е отредено да се трансформира в основния воин Лука. В актьорския екип са още Ян Беевут, Самвел Тадевосян, Джанго Шривънс, Брюно Жорис. В една от основните функции е и българският артист Валентин Ганев.

Черно-бялата визия на кино лентата е на Виржини Сурдеж - с доста филми, представяни в Кан. Музиката е на Техо Теардо, композирал за Паоло Сорентино и Габриеле Салваторес.

Българското присъединяване има художникът-сценограф Сабина Христова и художникът по костюмите Ека Бичинашвили. Копродуцент от българска страна е " Арт фест " (Мира Сталева, Стефан Китанов), финансирането е обезпечено от Националния кино център.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР