Джефри Хол, Майкъл Росбаш и Майкъл Йънг са тазгодишните носители

...
Джефри Хол, Майкъл Росбаш и Майкъл Йънг са тазгодишните носители
Коментари Харесай

Билогичният часовник донесе Нобел за медицина на трима американци

Джефри Хол, Майкъл Росбаш и Майкъл Йънг са тазгодишните носители на Нобеловата премия за физиология или медицина. Те получават оценката поради работата им по изясняване механизма на така наречен биологичен часовник.

„ Откритията им изясняват по какъв начин растенията, животните и хората трансформират биологичния си темп по този начин, че да го синхронизират с въртенето на Земята ”, показват от Нобеловия комитет.

Тримата ще си поделят 9  млн. франка, към 1,1 млн. $. С връчването на Нобела за медицина обичайно се открива така наречен Нобелова седмица всяка година.

Започва Нобеловата седмица

През идващите дни ще бъдат оповестени носителите на премиите за физика, химия, литература и мир.

По предпочитание на Алфред Нобел (1833 -1896) премиите, носещи неговото име, отличават най-важните открития в региона на физиката, химията, физиологията или медицината, забележителни литературни достижения, както и активност в полза на международния мир.

Призовете се присъждат от комисии, предавани от Шведската кралска академия на науките - за физика и химия; от Каролинския медицинско-хирургически институт в Стокхолм - за физиология или медицина; от Шведската академия по литература - за литература, а петчленен комитет, определен от норвежкия парламент, присъжда премията за подсилване на мира.

Първата Нобелова премия е връчена в Сен Тропе през 1901 година - пет години след гибелта на нейния патрон - изобретателя на динамита Алфред Нобел (Alfred Nobel.)
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР