Джеф Безос, и като продължение на неговата философия – Amazon,

...
Джеф Безос, и като продължение на неговата философия – Amazon,
Коментари Харесай

Трите правила на Джеф Безос за назначаване на нови служители

Джеф Безос, и като продължение на неговата философия – Amazon, са известни с доста неща. Изграждането на видимо непреклонен исполин в бизнеса от нищото. Поддържането на безмилостна политика на агресия. Дронове… Това, за което Безос обаче не получава справедливо самопризнание, е неговата дарба да назначава на работа интелигентни и ефикасни служитлеи.

В писмо до вложители от далечната 1998 година Безос споделя: „ Поставянето на висока летва в практиката ни наемане на чиновници беше, е и ще бъде най-важният детайл от триумфа на Amazon.com “

Както всички останали компании, Amazon е толкоз сполучлива, колкото са хората, които работят за нея.

По тази причина Безос основава лист с три елементарни въпроса, на които мениджърите в компанията би трябвало да си отговорят, преди да вземат решението за назначение на нов чиновник.

„ Ще се възхищавате ли на този човек? “

„ Ще усъвършенства ли той междинното равнище на успеваемост в групата, към която ще се причисли? “

„ В какъв аспект този човек може да бъде суперзвезда? “

Силата на взаимното удивление

Всички желаеме да работим за освен това от заплата. Искаме, това което вършим, да има някакъв по-дълбок смисъл. Ние също по този начин желаеме да работим с и за хора, които почитаме и на които се възхищаваме. Освен това, ние желаеме тези хора да ни почитат и да ни се възхищават.

„ Ако помислите за хората, на които сте се възхищавали през годините, най-вероятно в редиците им има хора, от които сте научили нещо или сте взели някакъв образец. Аз постоянно съм полагал огромни старания да работя единствено с хора, които одобрявам. Съветвам останалите да създадат същото. Животът е прекомерно къс за другия вид “, споделя Безос.

Ефективност, умножена по две

„ Ние се борим с ентропията. Летвата би трябвало непрекъснато да се повишава. Аз постоянно карам хората да си показват къде ще бъде компанията след 5 година В тези моменти всички присъстващи се оглеждат и си споделят „ Стандартите са толкоз високи сега…, веселя, се че съумях да се причисля към компанията по-рано! “, споделя Безос.

Забравете за намирането на стереотипния чиновник, който се показва относително добре във всичко. Ако можете да изберете едно качество, което да е най-важното за триумфа на служителя в дадена роля, какво ще бъде то? Може би убеденост? Може би информационни умения? Ефективна работа в екип? Конкретна техническа подготвеност? Каквото и да е това качество, то индивидът, който ще наемете на работа, би трябвало да го има в обилие.

Именно тези надарени чиновници повдигат летвата и въодушевяват хората към тях да дават най-хубавото от себе си.

Суперзвезда

Най-добрите чиновници постоянно се разграничават от останалите със своето държание. Понякога те са ексцентрични, а на моменти даже арогантни, изпитващи наслаждение от своята странност. Те наподобяват и се държат необичайно, само че в множеството случаи не по-агресивен или злоумишлен метод. Необичайните персони раздрусват статуквото и вършат работата по занимателна. Те трансформират с нищо не изпъкващите екипи в тимове от суперзвезди.

„ Много хора имат неповторими умения, ползи и гледни точки, които обогатяват работната среда за всички нас. Много постоянно тези им качества даже не са свързани с работата. Един от чиновниците ни учебен Spelling Bee първенец. Съмнявам се това да й оказва помощ в отговорностите и денем, само че прави работата с нея по занимателна, изключително когато хората я карат да произнася писмен знак по писмен знак сложни за писане думи като questionnaire (въпросник) или surveillance (наблюдение) “, споделя Безос.

Хората, които не се опасяват да бъдат разнообразни, които не се опасяват да бъдат суперзвезди, разтягат границите на вероятното и слагат под въпрос статуквото. Много постоянно това са хората, които имат най-хубавите хрумвания.

..................................

Джесика Стилман , бизнес блогър, за Inc.com

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР