Джаз композитор, импровизатор и преподател по пиано - живеещият в

...
Джаз композитор, импровизатор и преподател по пиано - живеещият в
Коментари Харесай

Руски джаз авангардист, включен в Черния списък на руските власти, с извънреден концерт в София

Джаз композитор, импровизатор и преподател по пиано - живеещият в Берлин Роман Столяр е в България по покана на „ Аларма пънк джаз “. След двата му концерта в Пловдив и София, за тази вечер е оповестена трета, изключителна дата. Като гост-музикант ще се включи мултиинструменталисът Георги Дончев.

Роденият в Новосибирск Столяр живее в Берлин от предишния февруари, откакто узнава, че е попаднал в Черния лист на съветските управляващи и към този момент няма право да работи в държавни културни институции. Преценява, че това е първата крачка към по-опасни последици и се реалокира в Германия благодарение на стипендия от „ Гъоте институт “, където все още има опция да концертира, преподава, както и да пътува с музиката си в други страни.

Има записани съвсем 30 албума, множеството от тях са албуми с импровизационна музика.



През март 2022 година в Русия излиза албумът му " Savjest ” (Съвест). Музиката в албума е основана въз основата на опита му по време на артистична резиденция в Босна и Херцеговина през предходната година.

„ Въпреки че става въпрос за импровизационна музика, се усещат и прекарванията, които минаха през мен, и прекарванията, които минават през жителите на тази прелестна страна. Тази покруса остава с тях и тя живее с тях и несъмнено това ще продължи доста дълго “, сподели Столяр в предаването Култура.бг.

„ Преживяваме същото в този момент в връзките сред Русия и Украйна, има доста смесени фамилии, в Русия една трета са фамилии, състоящи се от руснаци и украинци. Това също е една световна покруса, освен на два народа, а на целия свят, тъй като всяка една война отдалечава хората от взаимното схващане един на различен. А това схващане е сериозно значимо за нас, нещо доста просто “.

Отделно от концертната и звукозаписната си активност Роман Столяр е учител по импровизация. Изнасял е лекции и е водил ателиета по покана на влиятелни образователни заведения в Съединени американски щати и Европа. Член е на съветския Съюз на композиторите, на Международната асоциация на джазовите учебни заведения и на Съвета на Международнo сдружение за спонтанна музика (ISIM).

Предишното посещение на Роман Столяр на концертната поредност „ Аларма пънк джаз ” беше през 2010 година В България е прочут с разнообразни стратегии, включващи модерна спонтанна музика, авангарден джаз, ембиънт, фолклорни претекстове и даже кино музика. Участник и съучредител е на уърлд мюзик форума „ Без граници " в Балчик от самото му основаване през 2003 година

„ Всичко, което става към нас, минава през нас, и в най-абстрактното изкуство може да се усети звукът на днешния ден. Затова изкуството не може да бъде свободно от политиката. Може би желае да бъде свободно, само че не става по този начин ”, сподели Столяр в “Култура.бг ”.

Началото на концерта довечера е от 20 ч., вратите отварят в 19:30.

Автор: Йоанна Димитрова


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР