Джъстин Трюдо се сблъсква с най-сериозната криза в своята администрация,

...
Джъстин Трюдо се сблъсква с най-сериозната криза в своята администрация,
Коментари Харесай

Канадският премиер е пред сериозна криза заради строителна фирма в Квебек

Джъстин Трюдо се сблъсква с най-сериозната рецесия в своята администрация , откакто някогашният основен прокурор в детайли разказва акция на канадския министър председател в продължение на месеци , с която се пробва тихомълком да завърши юридически проблем за емблематична строителна компания в Квебек, оповестява " Таймс ".

В трагични показания съвсем четири часа , Джоди Уилсън-Рейбълд наруши мълчанието си с подробни сведения за напъните на Трюдо и високопоставените му помощници да я убедят да приключи наказателното гонене против SNC-Lavalin Group Inc.

" Преживях поредни и продължителни старания от страна на доста хора в държавното управление да се пробват да се намесят политически ", съобщи някогашният основен прокурор. Уилсън-Рейбълд, която напусна кабинета този месец, също съобщи, че се е сблъсквала с " прикрити закани " за това какво може да се случи, в случай че откаже да разпореди извънсъдебно съглашение .

Нейните показания раздрусаха екипа на Трюдо, водачът на консерваторите, който се пробва да смъкна Трюдо от изборите през есента, прикани за оставката му, само че министър-председателят отхвърли версията на Уилсън-Рейбълд .

Публичното лъчение разпалва абсурда и ръководещите либерали губят позиции в националните анкети . Всичко това възкресява призраци от предишното на партията , което е белязано от връзки с корпоративна Канада - изключително в Квебек . Политическото влияние обаче е мъчно да се планува. Пътят на Трюдо към преизбиране минава през най-вече френско-говорящата провинция, където отбраната на SNC-Lavalin е приветствана.

" Аз и моите чиновници постоянно сме работили по подобаващ и професионален метод ", разяснява Трюдо в Монреал, където чества успеха на демократичната партия по време на изборите. " Нашето държавно управление постоянно ще се концентрира върху работните места и стопанската система ни . "

SNC-Lavalin упорства за това, което е известно като отсрочено съглашение за гонене , с цел да се постави завършек на наказателно дело от повече от десетилетие , обвързвано с обвинявания в корупция . Акциите на компанията се сринаха най-вече на 10 октомври, когато разкри, че прокуратурата на Канада изключва опцията за контрактувано споразумяване на разногласието, което би предотвратило развой. Уреждането на правосъдни каузи би помогнало и на компанията , в която работят към 9 000 души в Канада, за да се избегне възбрана за търгове за контракти за федерално държавно управление .

Уилсън-Рейбълд подвигна завесата в напъните да се промени това решение и се да помогне на компанията , като свидетелства и бе излъчена по националната телевизия.

Тя изясни, че министър председателят и неговите помощници желаят да сложат завършек на случая , с цел да предотвратят преместването на компанията - и да избегнат възможни електорални последици както за федералните либерали, по този начин и за провинциалното крило на партията. Уилсън-Райбълд съобщи, че не желае да се намесва и желае да се съблюдава правилото на правосъдната самостоятелност и върховенството на закона, само че управляващите подценяват препоръките да спре да повдига въпроса.

Бившият основен прокурор разпознава поредност от телефонни диалози и срещи сред нейни чиновници и Трюдо или няколко от най-хубавите му съветници. Те включват началник-щаб Кейти Телфорд, някогашният основен секретар Джералд Бътс, който подаде оставка този месец и старши помощници Матьо Бушар и Маркес. Тя цитира и връзка с финансовия министър Бил Морно и неговия шеф щаб Бен Чин .

Една от срещите е със самия Трюдо през септември . " Министър-председателят незабавно повдигна въпроса. Премиерът ме помоли да оказа помощ, да намеря решение тук за SNC ", сподели Уилсън-Рейбълд.

" Министър-председателят още веднъж цитира евентуалната загуба на работни места и преместването на SNC ", като в същото време акцентира, че той съставлява изборен регион в Квебек . Тя добавя, че секретарят на тайния съвет Майкъл Верник, най-хубавият бюрократ в страната, също я предизвестява, че компанията " евентуално ще се реалокира в Лондон " без нейната интервенция.

Бушар в един миг изрично е удостоверил: " Можем да имаме най-хубавата политика в света, само че би трябвало да бъдем избрани отново . "

Тя среща Бътс през декември в Отава и към този момент е разочарована от това, което дефинира като " стена от хора, преследващи мен и моите чиновници . Аз желаех всички да спрат да ми приказват за SNC, защото съм решила и уговорките са несъответствуващи. "

Прочетени са диалози с текстови известия на нейния началник на личния състав Джесика Принс, която предава диалог с Бътс и Телфорд . Уилсън-Райбълд разяснява, че Принс е известена за думите на Телфорд: " Ние нямаме желание да разискваме, кое е легално и законно . "

Консервативният водач Андрю Шер, който е най-големият противник на Трюдо, изиска министър председателят да се отдръпна . Лидерът на Нова демократическа партия, която е на трето място, прикани за цялостно публично следствие .

Уилсън-Рейбълд в последна сметка бе преместена в кабинета предишния месец, преди да избухне абсурдът. Трюдо изначало се опита да го омаловажи, като изясни, че наличието на Уилсън-Рейбълд в кабинета би трябвало да приказва единствено за себе си. На идващия ден тя подаде оставка.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР