Джаред Къшнър, зетят и близък съветник на американския президент Доналд

...
Джаред Къшнър, зетят и близък съветник на американския президент Доналд
Коментари Харесай

Зетят на Доналд Тръмп изгуби част от достъпа си до строго секретна информация

Джаред Къшнър, зетят и непосредствен консултант на американския президент Доналд Тръмп, към този момент няма достъп до най-високото равнище на класифицирана информация с гриф " строго секретно ", оповестиха " Вашингтон пост " и Би Би Си. Адвокат на Къшнър по-късно удостовери новината за " Политико ".

Къшнър и още няколко чиновници на Белия дом са били осведомени в петък, че достъпът им до класифицирана информация е бил намален от " строго секретно " на " секретно " равнище. Когато инспекцията (затруднена и от пропуски в молбата му за достъп) приключи, той би получил непрекъснат достъп до " секретна " информация.

Досега той имаше краткотрайно позволение за достъп до документи, съдържащо най-поверителната информация - като да вземем за пример ежедневния брифинг, който получава президентът Тръмп, с информация от разследващите служби.

Рекорден размер информация

Къшнър, който е женен за Иванка Тръмп, най-голямата щерка на президента, дава отговор за договарянията по израелско-палестинския кротичък развой и за предоговарянето на комерсиалното съглашение с Мексико. В. " Джерузалем пост " цитира някогашни и настоящи чиновници в американската администрация, съгласно които мирният развой изисква Къшнър да работи със мощно поверителна информация.

" Вашингтон пост " написа, че контактите на Къшнър с представители на някои държавни управления са тормозили Белия дом - да вземем за пример с такива от Китай, Израел, Мексико и Обединените арабски емирства - които се пробват да се възползват от неналичието му на опит и бизнес ползите му. С някои от тях съгласно същата информация Къшнър се е срещал, без да употребява съответните канали, свързани с националната сигурност, и е нарушавал протокола.

Според изданието съветникът на Тръмп по въпросите на националната сигурност, Хърбърт Макмастър, е бил осведомен по въпроса. Публикацията сочи още, че Къшнър е изискал рекорден размер разследваща информация, откогато разполага с достъп - повече от който и да било от чиновниците в Белия дом отвън Съвета за национална сигурност.

Новината бе обявена след разкритията, че редица чиновници на президентството още не са получили непрекъснат достъп до класифицирана информация, само че все пак работят без проблем с такива документи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР