Джанлуиджи Параджоне - популярен италиански сенатор - обяви, че основава

...
Джанлуиджи Параджоне - популярен италиански сенатор - обяви, че основава
Коментари Харесай

Италия направи първата си крачка за излизане от ЕС

Джанлуиджи Параджоне - известен италиански сенатор - разгласи, че основава " Италекзит " за да извади Италия от Европейския съюз. Той се пробва да капитализира антибрюкселските настроения в миг, в който страната се бори да съживи стопанската система си, потърпевша от ковид, разясняват от " Ройтерс ". Джанлуиджи Параджоне е някогашен ефирен публицист. Преди да разгласи основаването на Италекзит, той се е срещнал и разговарял с архитекта на Брекзит - Найджъл Фараж.
Заставайки пред италианския Сенат, Параджони разгласи за медиите:
" Ние не можем повече да бъдем шантажирани от страни, които накърняват престижа на Италия. Само в действителност суверенни страни като Англия могат да се оправят с икономическата рецесия, провокирана от пандемията ". Тепърва ще се види дали придвижването на Параджоне може да яхне вълната антиевропейски настроения, които се усилиха през последните години, само че им липсваше политическа платформа, която да стане техен изразител.
Параджоне е някогашен член на лявото антисистемно Движение " Пет звезди ", което обаче напусна, откакто то образува държавно управление с проевропейската италианска Демократическа партия и поради това промени другояче сериозното си отношение към институциите в Брюксел. Дори " Северна лига " на Матео Салвини, която до този миг е главното ядро на евроскептиците, зае по-мека позиция по отношение на Брюксел и еврото за да си завоюва уважението на водачите от Европейския съюз.
Параджоне евентуално е подбрал допустимо най-подходящия миг за основаване на придвижването си, откакто през днешния ден евролидерите договориха Многогодишната финансова рамка и проект за възобновяване от пандемията от ковид, а по-конкретно се сплотиха към финансов пакет в размер на 750 милиарда евро. Министър-председателят на Италия Джузепе Конте разяснява, че 28% от финансовия пакет ще бъдат за Италия под формата на грантове и заеми, които " ще трансформират лицето на страната ".
Параджоне обаче бе безапелационен: " Другите желаят да трансформират Европа, а ние желаеме да я напуснем ". Позицията му има огромни шансове да срещне утвърждение, откакто през последните години евроскептиците в Италия се усилват и по-ожесточено упрекват Брюксел за хроничната икономическа застоялост и за компликациите при оправянето с казуса с мигрантите, идващи от Африка.
Тази наклонност е изключително натъжаваща, в случай че се огледа по какъв начин през 1998 година съгласно изследване на " Евробарометър " 69% от италианците са подкрепяли участието в Европейския съюз, през 2002 година техният брой се е нараснал и е достигнал 79 %, а в това време в края на предишния май единствено 39% от италианците са споделили, че имат доверие в европейските институции.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР