Джанет Йелън ще напусне Съвета на управляващите Федералния резерв на

...
Джанет Йелън ще напусне Съвета на управляващите Федералния резерв на
Коментари Харесай

Джанет Йелън напуска Федералния резерв след края на шефския мандат

Джанет Йелън ще напусне Съвета на ръководещите Федералния запас на Съединени американски щати, откакто завърши мандатът й като ръководител на Фед през февруари 2018 година.

Това разгласи тя в понеделник в писмо до президента Доналд Тръмп.

Четиригодишният мандат на Йелън като шеф на американската централната банка завършва на 3-ти февруари следващата година, само че нейният мандат в борда на шефовете на Фед остава в действие до 2024 година. Но е всекидневно ръководителите да изоставен управителния съвет на запаса, откакто завърши техния председателски мандат.

По този метод на Тръмп следва да предложи кандидатури за четири от седемте членове на директорския съвет на Фед. Включително и за заместител ръководител, откакто поста се оваканти от напускането на Стенли Фишър през октомври.

Освен това в средата на идната година своят пост освобождава и авторитетният началник на Федералната аварийна банка в Ню Йорк - Уилям Дадли. Всичко това значи обилни промени в състава на Федералния запас на Съединени американски щати и вероятни промени в паричнокредитната политика на централната банка на Съединени американски щати.

Джанет Йелън, която възглавяваше Федералната аварийна банка в Сан Франциско, бе назначена за зам.-председател на Фед през 2010 година и стана негов ръководител през 2014 година.

Предложеният от Тръмп нов ръководител на Фед - Джеръм Пауел, ще бъде изслушан в Сената идната седмица и никой не се съмнява, че неговата кандидатура ще се одобри сполучливо.

За времето, през което Джанет Йелън влизаше в съвета на ръководещите на Фед безработицата в Съединени американски щати спадна от 9,4% до минималните от 2000-а година 4,1%. В същото време темпът на растежа на потребителските цени изостава от целевите равнища на Фед - 2%. Това ще остане един от главните проблеми на новото управление на запаса с оглед значимостта на индикатора за установяване на лихвената политика на американската централна банка.

Анализаторите означават, че Йелън съумя също по този начин сполучливо да пристъпи към понижаване на паричните тласъци и редуциране на активите в салдото на Фед, бе това да провокира суматоха на финансовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР