Демократът от Мисисипи печели първичните избори, предстои да стане първият открито гей законодател в щата

...
ДЖАКСЪН, мис. (AP) — Мисисипи ще има първия си открит
Коментари Харесай

ДЖАКСЪН, мис. (AP) — Мисисипи ще има първия си открит гей законодател в щата, след като кандидат за Камарата спечели първичните избори от Демократическата партия балотаж във вторник.

Фабиан Нелсън, 38-годишен брокер от Байрам, надделя над Рошунда Харис-Алън, преподавател по образованието в колежа Тугалу и член на съвета в Байрам. Надпреварата за представителство на квартал Хаус в метрото в южния Джаксън беше решена на балотаж, след като нито Нелсън, нито Алън получиха мнозинство от гласовете на първичните избори на 8 август. Местен пастор завърши на трето място и не продължи до балотажа.

Победата на Нелсън идва на фона на историческа вълна от ограничения, приети от контролираните от републиканците законодателни органи, насочени към правата на транссексуалните хора. Защитниците на LGBTQ+ казват, че са видели рекорден брой мерки, насочени към тяхната общност през 2023 г. През февруари Мисисипи въведе забрана за потвърждаващи пола хормони или операции за всеки в щата под 18 години.

Републиканците не представи кандидат за общите избори, така че Нелсън ще продължи да представлява района. Той ще положи клетва преди следващата законодателна сесия през януари. Неговата победа бележи изпълнението на цел, която той имаше, откакто посети Капитолия на екскурзия в началното училище и каза на учителя си, че ще седне на пода един ден.

„Все още мисля, че съм в една мечта. Все още се опитвам да го обработя и да го приема“, каза Нелсън в интервю в сряда. „Все още е шокиращо за мен, трябва да бъда честен.“

Нелсън беше подкрепен от Human Rights Campaign, най-голямата организация в нацията, посветена на правата на LGBTQ+. През юни организацията обяви извънредно положение за ЛГБТК+ хората в САЩ, посочвайки приемането на законопроекти, които смята за дискриминационни.

„Това изпраща истинско послание във време, когато виждаме атаки законодателно и чрез насилие срещу ЛГБТК+ общността мнозинството от хората отхвърлят този вид враждебност“, каза Роб Хил, щатски директор на клона на Human Rights Campaign в Мисисипи, в интервю след победата на Нелсън. „Мисля, че много младежи в щата, които са чувствали, че техните лидери ги отхвърлят или се насочват към тях, няма да се чувстват толкова самотни днес.“

Окръгът Hinds County включва Югозападен Джаксън и част от Байрам, Салем и Тери. Нелсън каза, че се е свързал с избирателите, като разчита на дълбоките си местни връзки. На поста той иска да увеличи достъпа до здравни грижи за хората с ниски доходи, като настоява за разширяване на Medicaid.

„Недей разберете ме погрешно, страхотно е да си първи, но в крайна сметка това, което спечели тази кампания, е фактът, че съм във връзка с моята общност и с проблемите, пред които е изправена моята общност“, каза Нелсън.

Той също иска да бъдете глас срещу политики, които вредят на маргинализираните общности, каза той.

„В края на краищата обличам костюма си по същия начин, както го прави всеки друг човек, който ходи в тази държавна сграда“, каза Нелсън. „Ще вляза там и ще бъда здрав глас за това защо неща като това не могат да продължат да продължават в щата Мисисипи.“

В изявление , Анис Паркър, президент на Фонда за победа на ЛГБТК+, каза, че Мисисипи е „един от последните два щата, които са постигнали крайъгълен камък да изберат външен ЛГБТК+ законодател. ”

„Гласоподавателите в Мисисипи трябва да се гордеят с историята, която са създали, но също и горди да знаят, че ще бъдат добре представени от Фабиан,” каза Паркър.

Един от авторите на забраната на Мисисипи за потвърждаващи пола грижи за непълнолетни, републиканецът Ник Бейн от Коринт, изостанаха в сряда на първичния балотаж в северната част на Мисисипи. Надпреварата все още не беше свикана в сряда, но Бейн изостана от републиканеца Брад Матокс, който притежава оръжеен магазин, наречен Big Bang Trading Company.

В южната част на Мисисипи, Феликс Джинс, член на Градския съвет на Билокси, избран за първи път за демократ, загуби балотаж на републиканците от Закари Грейди, бивш полицай.

Родни Хол, скорошен помощник на конгресмена от Републиканската партия Трент Кели и бивш ветеран от армията, спечели първичните избори на републиканците в североизточен окръг на Мисисипи и е изправен пред няма противник през ноември. Той ще стане първият чернокож републиканец, избран в щатското законодателно събрание от 1890 г. насам.

___

Майкъл Голдбърг е член на корпуса на Associated Press/Report for America Statehouse News Initiative . Доклад за Америка е национална програма с нестопанска цел, която настанява журналисти в местните редакции, за да докладват по скрити въпроси. Следвайте го в @mikergoldberg.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР