Джакарта е красив град, в който живеят 10 млн. души.

...
Джакарта е красив град, в който живеят 10 млн. души.
Коментари Харесай

Джакарта може да потъне под вода до 32 години

Джакарта е хубав град, в който живеят 10 млн. души. Столицата на Индонезия обаче има един сериозен проблем - тя е най-бързо потъващият град в света и до 2050 година може да потъне под вода, оповестява БиБиСи, като се базира на учени от Технологичния институт "Бандънг ".

Това е най-горещата година, кални фонтани и пожари

"Възможността Джакарта да потъне, не е за подценяване. Ако гледаме нашите модели, до 2050 година към 95% от Северна Джакарта ще са под вода ", разяснява Хери Андреас, един от учените, които към този момент 20 години наблюдават процеса.

Рекордни жеги в Европа, някои страни са под паника

Страничните резултати на огромните горещини в Европа

Само през последните 10 години Джакарта е потънала с 2,5 метра. В някои региони столицата потъва с по 25 см. на година. Средната стойност за целия град е сред 1 см. и 15 см. годишно. Вече повече от половината от града е под морското ниво.

Процесът дава своите отблясъци и върху жителите. Вече има изоставени здания тъй като мазетата и даже приземните им етажи са наводнени непрекъснато. Въпреки това множеството притежатели търсят различни решения и реконструкции, с цел да могат да се оправят с казуса. Повечето решения обаче са краткотрайни и няма по какъв начин да се спре процесът с потъването на почвата. Ремонтирането на пукнатини в стените към този момент е рутина.

Най-тежък е процесът в северната част на града, която е по-близо до океана. Постепенно той слиза и към южните региони. Случващото се обаче не се дължи само на световното стопляне и повишението на равнището на международния океан. Роля има и несъразмерното добиване на подземни води за питейни нужни. Това се прави от локалните поданици, тъй като постоянно водоснабдяването посредством тръбопроводите дефицита. Дори и небостъргачи си компенсират дефицита на вода със лични помпи. Извличането на водата обаче основава спомагателни кухини в почвата, която сляга и това форсира потъването на града. Местните закони на практика разрешават това с минимални условия и не се следи за спазването на позволените количества.

Нивото на международния океан се покачва с 3 мм годишно

Антарктида се смалява и губи от най-големите си глетчери

Едва неотдавна са почнали инспекции. Обмислят се и спомагателни изкуствени острови и водни стени, които да забавят процеса. Според някои учени обаче към този момент е прекомерно късно и ограниченията не са задоволителни. Холандският институт Deltares счита, че това ще завоюва на Джакарта не повече от 30 години. Според института единственото трайно решение е да се спрат изцяло частните водни сондажи.

Според локалните управляващи обаче хората би трябвало да имат право да употребяват подземната вода. Те обмислят други решения посредством изкопаването на дупки, които да спомагат за оттичането на водата подземен по-бързо, както и да се употребяват технологии за изкуствено запълване на кухните с нова вода. Подобен способ е употребен от Токио преди 50 години, като е решил казуса с потъването на града. Системата обаче е комплицирана и доста скъпа. Така към този момент за жителите на града остава само приемането, че да живеят в Джакарта е риск, разяснява София Фортуна, която живее в столицата от няколко години.

Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР