Джак Ма, основателят и изпълнителен директор на Аlibaba Group Holding

...
Джак Ма, основателят и изпълнителен директор на Аlibaba Group Holding
Коментари Харесай

Рецептата за успех на най-богатия човек в Азия

Джак Ма, създателят и изпълнителен шеф на Аlibaba Group Holding Ltd., е най-богатият човек в Азия и един от най-противоречивите персони измежду богаташите. Нетното положение на Ма, се прави оценка на към 40 милиарда $, към днешна дата, което го слага измежду най-богатите хора на планетата.

Не се заблуждавайте обаче, триумфът на Ма, не е бил безпроблемен и без провали. Джак Ма разкрива, че се е провалял в опитите да влезе в лицей 3 пъти. След като въпреки всичко е приключил университет, Ма е кандидатствал в 30 разнообразни компании, от които му е било отказвано.

" Търсих си работа в полицията; споделиха ми: не ставаш. " Разказва Ма. " Дори отидох в KFC, когато откриха ресторант в моя град. 24 индивида аплайваха за тази работа. 23-ма бяха назначени. Само не и аз... ", разкрива Ма в едно от най-известните му изявленията пред медиите.

Когато Ма основал Алибаба през 1998, той е срещнал даже още повече трудности.

Компанията не е съумяла да осъществя облага през първите 3 години. Това предиздвикало Джак да бъде по-креативен. Едно от огромните провокации, за бизнеса му, била неналичието на система за онлайн заплащания, защото нито една банка не е поискала да предложи, на компанията на Ма, тази услуга.

Ма решил да сътвори лична платежна стратегия Alipay. Платформата трансферира разнообразни заплащания, в разнообразни валути, сред интернационални купувачи и продавачи. Към днешна дата, тази платформа за разплащане, се употребява от над 800 милиона души по целия свят.

През септември на предходната година, Ма съобщи, че да си богат има един сериозен минус - " нямаш време да си харчиш парите ". Това несъмнено разбуни духовете в медиите.

Само през миналата година, чистото благосъстояние на Ма, набъбна близо два пъти, разследване на удвояването на акциите на учредената от него компания.

Ма обаче, е прочут от дълго време със своите спорни мнения. През февруари на предходната година, Ма направи един различен коментар, който провокира същинска гражданска война в обществените медии и в неговата татковина. И той беше на тематика - " за какво бедните, ще си останат постоянно небогати... "

" Най-лошите хора, на които можеш да служиш са бедните. Ако им дадеш нещо гратис, те считат, че това е капан. Ако им кажеш, че това е дребна инвестиция, ще кажат, че няма да изкарат задоволително. Ако им кажеш да влагат повече, ще кажат, че нямат пари. Накарайте ги да опитат нещо ново, ще кажат, че нямат опит. Кажете им, че това е обичаен бизнес и те ще кажат, че е мъчно да се прави. Ако им кажете, че това е нов бизнес модел, ще кажат, че е пирамида. Ако им кажете да си създадат магазин, ще отговорят, че нямат задоволително независимост... Кажете им да започват нов бизнес, ще ви отоговорят, че нямат нужната експертиза. Те обаче, имат нещо общо - обичат да питат Гугъл, да питат приятелите си, които са толкоз обезсърчени, колкото тях. Те мислят повече от професор в университет и вършат по-малко от слепец. Ако ги питате какво могат да вършат, то те няма да могат да ви отговорят на този въпрос ".

Рецептата, която предлага Ма - " вместо сърцето ви да бие по-бързо, за какво просто не действате малко по-бързо, за какво не извършите нещо с цел да измененията обстановката си. Бедните хора се провалят поради една обща линия - целият им живот минава в очакване ".

Както стана ясно обаче по-късно, Ма не е изключително благополучен и от това да е доста богат. Явно това заема цялото му време и няма време да харчи парите си.

Доста може да се поспори обаче, за това дали не може да харчи ползотворно парите си, откакто напълно скоро си купи мезонет си купи мезонет в Ню Йорк на стойност 36 милиона $.

Според редица експерти, точно Ма е с едни от най-големите шансове да се трансформира в най-богатия човек през идващото десетилетие и да промени статуквото на Бил Гейтс от последните десетилетия.

Ето къде се крие ключът към триумфа съгласно Ма:

Мотивацията на екипа е сериозна
Когато Ма приказва за най-голямата си допускана неточност, той постоянно загатва обстоятелството, че при започване на компанията си, той е декларирал на екипа си, че това на което могат да се надяват е да доближат до мениджърски позиции. Ролята на изпълнителен шеф постоянно ще се поверява на външни за компанията персони.

Ма, обаче си научава урока и във все по-голяма степен дефинира значимостта на мотивацията и пристрастеността, пред теоретичните качества.

Обединява хората под една обща цел
Ма схваща, че без значение какъв брой мощно се пробва, в никакъв случай няма да успее да убеди всеки служащ, бизнес-партньор или евентуален вложител в това което има вяра, или споделя. Затова той приема този факт и подхожда по различен метод към триумфа.

Вместо да сплотява компанията под една визия или човек, той сплотява хората с обща цел. Визията е доста по-важна от водача, счита Ма.

Лидерът би трябвало да може да вижда в бъдещето
Според Ма положителният водач би трябвало да може да вижда в бъдещето. Той би трябвало да се движи с няколко хода пред съперниците си и да предсказва техните дейности. Креативният метод на мислене и създаване на умения за прогнозиране на бъдещето, са сериозни качества за всеки един бизнес-лидер.

Наема хора с огромни умения
На въпроса с какво се разграничава водачът от служителят, Ма дава отговор в изявление - " Вашите чиновници би трябвало да са с доста по-добри механически умения от нашите. Ако това не е по този начин, то значи вие сте наели неверния човек ".

Трябва да е твърдоглав
В допълнение Ма счита, че бизнес водачите би трябвало да са упорити, с изключение на да имат ясна визия. Да знаят какво желаят да реализират и да поставят старания за това, освен е сериозно за постигане на крайния триумф, само че също по този начин е вдъхновяващо и за останалите хора в компанията. Да не приемаш " не " за отговор е съществена част от логиката на психиката на Ма./money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР