Джахара Матисек Бен Лоусен Джон Амбъл*2028 година е и Си

...
Джахара Матисек Бен Лоусен Джон Амбъл*2028 година е и Си
Коментари Харесай

The National Interest: Може ли Китай да завладее Тайван без битка?

Джахара Матисек
Бен Лоусен
Джон Амбъл*

2028 година е и Си Дзинпин стартира своя четвърти мандат като президент на Китайската национална република (КНР). След месец на закани, той изпраща вълна след вълна от Китайската национална освободителна войска (НОАК) да нахлуят в Тайван. Ученият Лайл Голдщайн написа: „ Заедно с десанта от въздуха и хеликоптерите, Китай се надява да разположи 50 000 свои бойци в Тайван при първата вълна на нахлуването и повече от 100 000 през първите 24 часа. “

Общоприетата идея е, че Китай ще стартира огромна стандартна атака против Тайван. Но какво ще стане, в случай че Китай не нападна с стандартни войски и способи? Ами в случай че употребява секрети войски, подготвени да завоюват без пердах? Подобен сюжет основава неприятни проблеми за обичайното мислене. Представители на американското разузнаване към този момент предизвестяват, че КНР желае да завземе Тайван " по кротичък път " и " работи старателно, с цел да се нарежда дейно, тъй че нейните военни сили да могат да завладяват Тайван макар нашата американска интервенция ". По този метод, до момента в който мислят по какъв начин да защитят Тайван от стандартните форми на навлизане на Китай, Съединени американски щати би трябвало също по този начин да вземат поради способността на Пекин да употребява нетрадиционни военни техники и тактики.

Въпреки че КНР в никакъв случай не е направлявала Тайван, тя непрекъснато твърди, че този самоуправляващ се остров й принадлежи. Досега Тайван остава свободен заради неналичието на задоволително амфибийни качества на Пекин и страховете от интервенция на Съединени американски щати. Въпреки това КНР от десетилетия поставя старания за премахване на тези дефекти. Под централизираното ръководство на Си (и изключително по време на пандемията от COVID-19) Пекин ускори натиска върху Тайван. За един водач, който вижда себе си като ново олицетворение на божествения Мао, вероятността за подобен прочут трофей, ситуиран единствено на 150 километра от брега на страната му, и горчивината от възходящото отчуждение на Тайван от континента прави острова доста изкушаваща цел.

Елбридж Колби, някогашен консултант на министъра на защитата на Съединени американски щати, написа за китайската опасност:
" В отбраната на Тайван задачата на Вашингтон няма да бъде изцяло да победи Китай, а да отблъсне нахлуването му на острова и да попречи на Пекин да реализира задачата си да го подчини. Америка, Тайван и всички други сътрудници, които желаят да се причислят към борбата, ще би трябвало да се съсредоточат върху прекъсването на нашествието, като слагат всички вероятни трудности по пътя на китайската войска и военновъздушни сили, като извърнат особено внимание на морските мини и противокорабни и противовъздушни ракети, изстреляни от разнообразни платформи на сушата, в морето и във въздуха. "

Наистина, пълномащабна стандартна война сред огромни страни преди този момент изглеждаше малко евентуална за доста стратези. Освен това, както се вижда от спора през 2020 година в Нагорни Карабах, в този момент е належащо съществено стратегическо мислене и обмисляне във всички армии по света, с цел да се плануват бъдещи неконвенционални военни дейности и нови технологии, които биха могли да извърнат обичайните способи на водене на война.

Когато водачите на КНР решат да нападат Тайван, те най-вероятно ще работят асиметрично, бързо и допустимо най-скрито, с цел да избегнат нормалния боен спор с тайванската войска и техните съдружници и сътрудници. След началото на съветската спецоперация в Украйна Пекин евентуално ще премисли тактиката, проектите и тактиката си за офанзива на острова. Когато доста коментатори спекулират по какъв начин Тайван би могъл най-добре да се отбрани против бъдеща китайска инвазия, техните разбори са склонни да одобряват, че една офанзива ще бъде най-вече рутинна.

Тази публикация, основана на скорошни проучвания на Института за национална защита на Съединени американски щати за Украйна и балтийските страни, показва сюжет за допустима китайска инвазия в Тайван, формиран по време на семинар за „ виртуално разузнаване “ с Август Коул (известен американски политолог и боен специалист, създател на Призрачната флота) и Питър Сингър (американски политолог, създател на доста книги с военна проблематика, който Wall Street Journal назова „ водещ футуролог в областта на националната сигурност” – записка на преводача). Над този сюжет „ Малките червени китайци”, работиха над дузина специалисти в региона на „ нерегулярните” или нетрадиционни способи за водене на война. Ние единствено леко го коригирахме и актуализирахме като „ умствен опит “, отразяващ евентуална многовекторна офанзива на КНР против Тайван, като взехме поради задачите на Пекин за минимизиране на риска от интервенция на трети страни. Както Chiu Guocheng, министър на защитата на Тайван, вярно написа: „ Руско-украинският спор даде изобилна храна за размисъл на доста страни, в това число на нашата лична. И нашият зложелател тук не е изключение... Имаме доста добра опция да се поучим, и ние ще го използваме ".

Хуманитарна рецесия: „ Червените “ в Тайван

Република Китай измина дълъг път от основаването на държавното управление си в Тайван през 1949 година От първичните проекти на КНР през 50-те години на предишния век да си върне отделилия се остров Тайван с гребни лодки до до армията на Съединени американски щати, която служи като буферна патрулна мощ (1950-1979 година ) в Тайванския пролив, наблюдаващите гледат на неотдавнашните военни учения на КНР през призмата на „ огромна амфибийна инвазия “ против Тайван.
Но защото на остров Тайван има малко подобаващи места за десантиране на амфибии, да не приказваме за обстоятелството, че тези региони са добре укрепени и предпазени, управлението на КНР надали може да разчита на огромна военна маневра, напомняща за Деня D в Нормандия.

Сценарият за бъдещата интервенция на Китай може да придобие многовекторен темперамент и да се развие почти по следния метод:

За да се усили оптимално секретността на интервенцията, китайските тактики ще съчетаят своята „ нерегулярна “ офанзива против Тайван с забележима галактическа активност и климатични бедствия. Например нарасналата слънчева интензивност при актуалните условия може да се планува две седмици авансово. За да обърка в допълнение врага, НОАК ще се опита скрито да трансферира обилни военни контингенти в южните региони на страната по-близо до Тайван, да вземем за пример, като част от ежемесечните „ ротационни “ военни учения на Южния и Източния военни региони.

Осъзнавайки значимостта на спирането на електрическите мрежи на Тайван, GPS системите и доста други системи за електромагнитен набор (EMS), китайската войска ще стартира огромна интервенция за заличаване на сериозната електрическа и електронна инфраструктура на Тайван, с цел да утежни качеството на разнообразни услуги (напр. Интернет, мобилни връзки, стабилно зареждане и др.). В същото време Китай изборно ще ограничи потока от данни в своите тихоокеански подводни кабелни мрежи и 21 подводни кабела, свързани с Тайван. Когато Тайван е изолиран и доста електронни услуги на острова са деактивирани и неразрешени, кибероперациите и електромагнитните офанзиви ще бъдат ориентирани към военни и цивилни радари и GPS системи, с цел да ги заглушат и да подведат врага със симулирани радиосмущения.

Докато тези „ дребни червени китайци “ напущат своите самолети и кораби, в тайванските обществени мрежи, както и в Twitter сметки в Съединени американски щати и Европа ще бъде извършена огромна обществена и политическа осведомителна акция за експлоадирането на най-опасна вирусна зараза в Тайван. Електронните офанзиви на Китай ще съвпаднат с дейни старания за въздействие, да вземем за пример с солидно публично текстово известие, изпратено от името на държавното управление на Република Китай, което инструктира всички тайвански жители да се укрият в предпазени места заради епидемията. Такива дейности ще включват подправени вести, оповестени на тайвански новинарски уеб страници и обществени медии, с цел да наподобява филантропичната рецесия действителна за жителите и интернационалните наблюдаващи. Конкретни тайвански държавни, военни и инфраструктурни чиновници, считани за сериозни при улеснение на избрани интервенции, ще получат огромни суми в биткойн от сътрудници на КНР. В същото време ще бъде решена задачата за приемане на достъп до най-чувствителните тайвански системи за ръководство, с цел да се овладее бързо контролът върху тях.

„ Малките червени китайци “ ще се опитат бързо да завземат значими държавни уреди, радио и телевизионни станции, въздушни и морски пристанища и хранилища с материални средства. След това от Тайван ще стартира приключване на информация за прокитайско " въстание " на острова. Първоначално такива известия ще идват от част от прокитайската задгранична общественост в Тайван. Бързото развиване на " протеста " ще въодушеви тайванските дезертьори да заемат позиции в новото тайванско държавно управление за договаряния за обединяване с Китай.

За да забавят отговора на Съединени американски щати, киберсилите на Китай ще хакнат и повредят системата за идентичност RAPIDS, до момента в който сковават системата DEERS (Система за досиета на военния персонал), правейки неосъществим достъпът на личния състав на тайванското министерство на защитата до техните работни компютри. Освен това, с цел да подкопаят доверието в Индо-тихоокеанското командване на Съединени американски щати, китайските сътрудници ще разкрият огромно количество действителни и подправени данни за програмата Fat Leonard, ориентирана към дискредитиране на командирите на кораби на Военноморски сили на Съединени американски щати, ситуирани в най-близките до Тайван води. Министерството на защитата на Съединени американски щати (и други западни военни органи) ще имат огромни компликации да схванат какво се случва в Тайван.

Междувременно новото тайванско управление ще работи доста бързо, с цел да изгони оптимален брой чужденци от острова и да ги изтегля в страните им. По-добре е да експулсирате всички чужденци в първите дни на окупацията на Тайван, в сравнение с да дадете на западните държавни управления явно опрощение за военна интервенция. Освен това, защото войските на КНР ще се показват за филантропична задача, ще бъде мъчно за западните военни водачи да възнамеряват военни дейности против съперник, който към този момент е внедрен в тайванското общество. Много консуматори на обществените медии елементарно се вписват в световния китайски роман.

Докато интернационалната общественост се опасява да употребява инструментите на мощ (дипломатически, осведомителни, военни и икономически), с цел да отговори на китайската експанзия, мултинационалните корпорации, мощно подвластни от тайванските полупроводници, интензивно ще лобират за китайско владичество, тъй като повече от половината от света полупроводниците се създават в Тайван. Китайското управление от своя страна ще обещае неотложно да стартира произвеждане и експорт на евтини полупроводници за страни, които не са наложили наказания против континентален Китай. Предвиждайки големите стопански вреди и неналичието на публичен интерес за активизиране на военни сили за рискована намеса към Тайван, американските и други водачи ще одобряват политическата действителност, към този момент подсилена от фактора на полупроводниците: Тайван в този момент е под контрола на КНР.

Разбира се, този виртуален сюжет има някои дефекти: той омаловажава това, което едно стимулирано население може да направи, с цел да отбрани страната си, както се случи в Украйна. Сценарият допуска, че Пекин може да извърши безупречно комплициран и нерепетиран проект. Той включва висока степен на единоначалие и присъединяване на огромен брой сили без опозиция от тяхна страна. И, несъмнено, сюжетът допуска, че Пекин в началото няма да употребява цялата си военна мощност в нахлуването.

Действия, които би трябвало да бъдат подхванати от Тайван, неговите съседи и Съединени американски щати

Днес Тайван е изправен пред доста провокации. Обществените настройки към военната работа до неотдавна се характеризираха с високи равнища на незаинтересованост, отвращение за военна работа, да не приказваме за общата висока сензитивност на Тайван към дезинформация. Дори неотдавнашната продажба на американски изтребители F-16V на Тайван стартира да наподобява без значение, защото модерните оръжия не могат да спрат методите на „ дребните червени китайци “, разказани нагоре. Въпреки това, настъплението на тоталитарна власт против по-малък комшия в руско-украинския спор въодушеви 70,2% от тайванските жители да бъдат подготвени да защитят страната си от Пекин, спрямо 40,2% в изследване от декември 2021 година
Тайван " би трябвало да коси сено, до момента в който грее слънце. "

Освен това стратегически на Тайван му липсва географската дълбочина на Украйна. От една страна, неговият най-вече планински терен може да затрудни напредването във всички направления, като се изключи няколко. От друга страна, това оставя малко място за оттегляне и основава доста тънка граница сред поддържането на стандартна военна защита и партизанска война. Тайван не е обвързван по суша с врага си, само че същото важи и за неговите съдружници, които в началото са доста по-далеч от него географски. По този метод личната дарба на Тайван да се пази както от стандартни, по този начин и от „ спорадични “ офанзиви, е от решаващо значение.

Последният път, когато Китай води стандартна война, беше през 1979 година Както се оплака прочут военачалник от НОАК, който се пенсионира през 2018 година: „ Единственото нещо, за което в действителност скърбя, е, че в никакъв случай не участвах във война. “ Тази липса на опит в действителност може да освободи мисленето на китайските стратези от умствените ограничавания, които нормално идват с всеки нескончаем спор. Наистина, обичайна взаимозависимост на КНР от политическите средства за водене на война, нуждата от сливане на Тайван и актуалната неподходяща среда за стандартна акция могат да създадат " ексцентричните " тактики по-привлекателни за китайските политици.

Поддръжниците на Тайван би трябвало да засилят изпращането на разнообразни известия, предопределени да усилят равнището на въздържане на Китай. Това може да включва мощна словесна поддръжка от водачите на Съединени американски щати и повече задачи за съдействие в региона на сигурността в Тайван. В допълнение към демонстрирането на нашата увереност пред управлението на КНР, последното ще усъвършенства успеваемостта, качествата и оперативната съгласуемост на тайванската войска с тази на Съединените щати и сътрудниците.

Доклад на Центъра за нова американска сигурност за 2021 година под заглавие „ Стратегия на отровната жаба” също предлага „ възпиращи ограничения на цялото държавно управление “, координирани сред Тайван и неговите сътрудници, с цел да направи експанзията допустимо най-скъпа и сложна за Китай. Необходимо е обаче повече. Въз основа на горния сюжет, основният детайл на възпирането би трябвало да бъде отнемане на КНР от самата концепция за завладяване и потребление на основни уреди на Тайван, които да предотвратяват инвазия или окупация. Това също изисква американската общност да бъде по-активно осведомена за какво защитата на Тайван е толкоз значима за бъдещия триумф на Америка и интернационалния ред.

И най-после, този сюжет на „ дребните червени китайци “ дава на американските и тайванските военни стратези рамка за креативност в организирането на цялостната защита на Тайван. Това значи преосмисляне по какъв начин може да наподобява цялостната защита и опозиция в Тайван. Всеки сюжет на бъдеща рецесия, включващ нашия стратегически съперник, може да включва лимитирана офанзива на територията на Съединени американски щати като метод за подкопаване на политическата воля и попречване на намесата на Съединени американски щати. Доктриналното разбиране, че съперникът ще се придържа към „ разпоредбите “ в предстоящ спор, е неправилно. Трябва единствено да се види по какъв начин Русия организира своята специфична интервенция в Украйна със своите „ дребни зелени човечета “ и по сходен метод може да извърши бъдещата окупация на балтийските страни “.

В последна сметка в този момент не е ясно дали Китай ще стигне до крайности, с цел да превземе Тайван, или ще избере да прибегне до военни хитрости, с цел да „ победи без борба “. Американските стратези и анализатори би трябвало да разработят реформаторски и прагматични разновидности за противопоставяне и ограничение на възможен сюжет на „ дребните червени китайчета “ в Тайван.

Докато водещият американски специалист по Тайван Харис Темпълман е прав, като подлага на критика тези, които вършат паралели сред орисите на Украйна и Тайван, тези, които желаят да завоюват бъдещи войни, в този момент приспособяват своите военни сили и предефинират стратегическите си цели въз основа на събитията от руско-украинския спор.

Авторите:

Подполковник Джахара Матисек е старши теоретичен помощник в Института по национална защита на Съединени американски щати и помощник по военни и стратегически проучвания в Академията на военновъздушните сили на Съединени американски щати.
Бен Лоусен е експерт по китайска политика и сигурност, който служи като китайски консултант за офиса Checkmate на Военновъздушни сили на Съединени американски щати.
Джон Ембъл е шеф по информацията за Института за съвременна война в Уест Пойнт и съосновател на плана за градска война, който неотдавна взе участие в изследователска задача на Националния институт по защита в Украйна.

Източник: The National Interest
Превод и редакция Ганчо Каменарски
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР