Дизеловите автомобили се очаква да паднат до 5% от пазара

...
Дизеловите автомобили се очаква да паднат до 5% от пазара
Коментари Харесай

Само 5% от продадените коли в ЕС ще са дизелови до 2030 година

Дизеловите коли се чака да паднат до 5% от пазара на коли в Европейски Съюз до 2030 година, твърди ново изследване.

Опасенията по отношение на качеството на въздуха и емисионните правила към този момент засегнаха продажбите на дизелови коли, само че консултантската компания AlixPartners твърди, че спадът ще се форсира.

Делът на дизелите на европейския пазар към този момент е понижен от 52% на 45% сред 2015 и 2017 година, пресмятат от компанията, представени от BBC.

Отказването от дизела обаче ще направи още по-трудно Европейски Съюз да реализира задачите си за въглеродните излъчвания.

Дизелът бе разпространяван като по-екологично съгласуван от бензина като част от напъните на Европейски Съюз за понижаване на излъчванията на парникови газове и по-специално на въглеродния диоксид. Въпреки че дизеловото гориво съдържа малко повече въглерод, общите излъчвания на въглероден диоксид на междинния дизелов автомобил са по-ниски.

Дизеловите мотори обаче генерират по-високи равнища на азотни оксиди и фини частици - дребни частици сажди, които могат да влязат в белите дробове.

" Автомобилният парк в Европейски Съюз би трябвало да реализира годишно понижаване на въглеродните излъчвания с 4.6% до 2021 година Въпреки това през 2017 година общото количество въглероден диоксид в Европейски Съюз се е нараснало с 0.3 гр/км ", се споделя в изследването.

Производителите на коли са " изправени пред софтуерен избор ", като електрическите и хибридните коли са " единственият отговор " на предизвикването за понижаване на излъчванията, означават от AlixPartners.

Общественото доверие в дизеловото гориво също бе подкопано от абсурда с излъчванията на Volkswagen, при който стана ясно, че дизеловите коли са оборудвани с устройства, предопределени да мамят тестванията за излъчвания.

Във Англия продажбите на дизелови коли са се намалили с 23.6% през май по отношение на същия месец през 2017 година, съгласно Сдружението на производителите и търговците на коли.

Това е 14-ия следващ месец, в който английският пазар на дизели се свива. През 2017 година търсенето на нови дизелови коли спадна със 17%.

Причината може да се корени и в по-високите налози върху дизелите. През 2017 година английските управляващи оповестиха данък върху новите дизелови коли, които не дават отговор на най-новите правила за излъчвания. Първото нарастване на пътния налог за дизеловите коли влезе в действие през април и ще се ползва до 2021 година /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР