Дизелът скочи с 12ст. за месец, бензинът също тръгна нагоре.Само

...
Дизелът скочи с 12ст. за месец, бензинът също тръгна нагоре.Само
Коментари Харесай

Дизелът скочи с 12ст. за месец, бензинът също тръгна нагоре

Дизелът скочи с 12ст. за месец, бензинът също потегли нагоре.

Само за месец междинната цена на дизела по бензиностанциите у нас се е нараснала с 12 стотинки.

Ако на 24 януари той е коствал 2,65 лева./л, то в края на предходната седмица към този момент е 2,77 лева При бензин А95 нарастването е в границите на 6 стотинки.

Светослав Бенчев, ръководител на Българската петролна и газова асоциация, предвижда за „ Телеграф “, че не чака да се получи срив на пазара на горива поради прекъсването на вноса на съветски нефт в България от началото на март.

Преди година, на 24 февруари 2023 година, бензинът е коствал приблизително 2,59 лева./л, а дизелът – 2,88 лева, демонстрират данни от профилирания уебсайт фуело.нет.

Голям е диапазонът на цените, на които се продават горивата.

Например в петък най-евтиният дизел е коствал 2,49 лева и се е предложил в бензиностанция в Елхово.
А най-скъпият е бил за 3,02 лева в обект на Граничен контролно-пропусквателен пункт Кулата.
Почти на всички места разликата в цените на бензина и дизела е към 10 стотинки.

Две години след началото на войната на Русия в Украйна цените не са се трансформирали изключително.

На другия ден след нашествието те потеглят нагоре, само че тогава са към 2,60 лева за бензина и 2,66 лева при дизела.

През лятото на 2022 година те доближават оптималните си стойности – 3,40 лева бензина и 3,56 лева

. дизела. Сегашната им цена е много по-ниска,

само че това не се отразява като съставния елемент в цените на редица хранителни артикули, които не престават да нарастват, като оправданието за това е и с нарасналите разноски за превоз, което няма по какъв начин да е правилно.

Интересното е, че преди две години пропан-бутанът се е продавал много по-скъпо, в сравнение с в този момент. На 24 февруари 2022 година той е коствал 1,42 лева./л, а в края на предходната седмица – 1,28 лева приблизително за литър.

При метана смяната е назад на бензина и дизела. В петък междинната му цена беше 2,29 лева./кг. Преди месец е коствал 2,37 лева, а преди две години – 2,83 лева Най-високите стойности са били през лятото на 2022 година, когато се е търгувал за над 3,50 лева./кг. Независимо от низходящия тренд всеобщо таксиметровите компании, които карат главно на метан, подвигнаха цените си през последните месеци.

„ Курсът на свободния нефт леко е тръгнал нагоре по разнообразни аргументи. Най-вече по тази причина, че федералният запас заяви, че няма да се трансформират равнищата на лихвите. Има някаква вяра, че рецесията в Газа по някакъв метод ще завърши. Затова цената на суровия нефт стои на равнища от към 81-83 $ на барел – почти в тези шпации беше предходната седмица “, разяснява за „ Телеграф “ Светослав Бенчев, началник на Българската петролна и газова асоциация. Той счита, че спадът в последно време при метана се дължи и на прогнозата на „ Булгаргаз “ за понижение с още 12 % на цената на природния газ.

Първенството по скъпотия на горивата се държи от Исландия – там в петък литър бензин А95 струваше 4,02 лева, а дизелът – 4,14 лева Северната островна страна обаче е известна с високия си витален стандарт. Така е и в Дания, където литър бензин коства 3,80 лева, а дизелът се продава за 3,51 лева Скъпо е и във Франция – бензинът там струваше 3,61 лева, а дизелът – 3,58 лева В Австрия бензинът е 3,10 лева, а дизелът – 3,35 лева В Германия бензинът е 3,53, а дизелът 3,45 лева На другия полюс е Турция – преференциално е да заредите там, тъй като литър бензин коства 2,38 лева, а дизелът се продаваше в петък за 2,52 лева

Министерството на нововъведенията и растежа предлага повишение на налога за остарели коли, достигащо 78%, в напълно нов Закон за поощряване на електрическата подвижност. Проектът е квалифициран от ведомството. Текстът беше пуснат за публично разискване.

Най-голямо нарастване на налога ще има за най-старите дизелови коли, а задачата е притежателите да се откажат от тях. За електрическите коли няма да има налог. Сумата ще зависи от два съставния елемент – веществен съгласно годината на произвеждане и мощността на мотора, както и екологичен по отношение на изпусканите в атмосферата отработени газове. За калкулацията се употребяват коефициенти, част от тях са закрепени в Закона за локалните налози и такси, а за останалите има долна и горна граница.

Калкулацията демонстрира, че в случай че за коли, които сега заплащат 150 лева и са с Евро 1, новият налог ще доближи 200 лева при бензинов мотор и 270 лева при дизел. Скокът при Евро 4 е единствено 10% при дизелов мотор, няма покачване за бензиновите също с Евро 5 и Евро 6.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР