Дизайнът включва усъвършенствани решения за осигуряване както на висока горивна

...
Дизайнът включва усъвършенствани решения за осигуряване както на висока горивна
Коментари Харесай

Новият авиационен двигател ще обслужва руски самолети и хеликоптери

Дизайнът включва усъвършенствани решения за обезпечаване както на висока горивна успеваемост, по този начин и на връщане на тежестта. Тоест, по своите характерни индикатори той ще бъде или на равнището на най-хубавите интернационалните аналози, или даже ще ги надмине. ” Авиационният специалист Олег Пантелеев обясни пред вестник преимуществата и опциите за потребление на новия авиационен мотор ВК-650В, създаден в Русия.

Руският авиационен мотор ВК-650В приключва сертификационни тествания, оповестява Обединената двигателостроителна корпорация (ОДК) на държавната корпорация “Ростех ”. Според проектите на разработчика технологията би трябвало да влезе в всеобщо произвеждане още през идната година. Специалистите приготвят мотора за наземни тествания в състава на хеликоптера “Ансат ”, след което ще бъде получено умозаключение за първия полет.

В същото време ВК-650В е първата вътрешна разработка, предопределена да размени задгранични аналози, в това число за леки самолети. Разговаряме с Олег Пантелеев, изпълнителен шеф на организация " Авиапорт ", за особеностите на основаването на плана, методите на неговото приложение и вероятностите за развиване на авиационното двигателостроене в Русия.

Какво прави ВК-650В неповторим за родната авиация?

Олег Пантелеев: От една страна, в света има забележителен брой турбовални мотори, чиято мощ варира от 500 до 1000 и повече к.с. с. Цифровият показател на мотора 650 просто значи мощността на продукта в конски сили. Но съветските компании към момента нямаха лични мотори от този клас.

Дори преди основаването на ОДК, когато няколко компании се занимаваха с създаване на мотори, ние също нямахме „ живо “ устройство, сертифицирано и готово за монтиране на самолети. Най-близо до реализирането на сходен план беше “Климов ”, когато сътвори ВК-800. Но работата беше осъществена на самодейна основа и не беше допустимо да бъде приключена през 2000-те години. По този метод даже до 2020 година Русия нямаше вътрешен сертифициран артикул от този клас.

Вторият значим миг е, че ВК-650В е един от най-новите мотори с подобен размер в света. Конструкцията му включва усъвършенствани решения за обезпечаване както на висока горивна успеваемост, по този начин и на тегло. Тоест по своите характерни индикатори той ще бъде или на равнището на най-хубавите интернационалните аналози, или даже ще ги надмине.

Но не продължи ли работата по този мотор?

O.П.:  Създаването на нов мотор от нулата, когато няма модел от предходно потомство, лишава приблизително 10 години. И това не регистрира времето, което би трябвало да се изразходва за създаване на научна и техническа база, материали, технологии и така нататък

Ако тази година е допустимо да приключи узаконяването на ВК-650В, това ще значи, че времето, належащо за основаване на нов артикул, е доста понижено.

Освен това преходът от интервал от 10 години към интервал от пет години ще даде на Русия опция да сътвори решения, които се търсят на вътрешния пазар, както и по-бързо да вкара в употреба съществуващите разработки. Цената на бъдещите планове също ще бъде понижена.

Изявлението на производителя демонстрира, че това е мотор за леки самолети, който обаче ще се инсталира и на хеликоптери “Ансат ”. Откъде идва този диапазон на приложение?

O.П.:  За да отговорите на този въпрос, коства си да разгледате в детайли диаграмата на продукта. Той има газов генератор, който взаимодейства със свободна турбина, премахвайки силата от нея. Той от своя страна може да се зарежда посредством редуктор към главните опашни ротори, което подхожда на структурата на хеликоптера. Енергията може също да бъде ориентирана към теглещо или тласкащо витло, което дава отговор на условията на аероплан или даже дрон. Възможно е газов генератор и свободна турбина да задвижват електрически генератор. Тогава ВК-650В ще стане част от хибриден мотор.

По един или различен метод сдвояването на мотора с съответен аероплан зависи от модификацията. Създаването му, апропо, е доста елементарен и бърз развой, защото главното ноу-хау и всички модерни технологии се употребяват точно на стадия на произвеждане на газогенератора и свободната турбина.

Защо беше взето решение първо да се сътвори хеликоптерна версия на мотора?

О.П.: По времето, когато започнаха първите проучвания и разработки, имаше схващане, че нашите хеликоптери “Ансат ” са много търсени на международния пазар. Но те бяха оборудвани с канадски мотори. След 2008 година рисковете от наказания станаха явни, само че до 2022 година, въпреки и не без известни усложнения, нужните устройства бяха доставени от Отава в полза на Москва. Междувременно вертолетът Ми-38 мина на мотор ТВ7-117В на съветската разработка. В същото време стана ясно, че “Ансат ” също се нуждае от съветски аналог. И това е първата причина, заради която ВК-650В първо се основава във версия за хеликоптер.

Втора точка: този мотор може да се употребява като основа за силовата установка на хеликоптера K-226. Първоначално употребява английско съоръжение, а по-късно се появява версията К-226Т, оборудвана по френска технология. Но и двата разновидността, почтено казано, в този момент са нежизнеспособни.

В същото време Русия продължава договарянията с Индия по отношение на производството на К-226Т в страната. Не изключвам, че Ню Делхи ще се интересува от нашия ВК-650В, когато се потвърди в употреба най-вече на “Ансат ”.

Говорихте за съдействие с задгранични сътрудници. Колко реалистична е вероятността за експорт на ВК-650В в другарски страни?

О.П.: Двигателят може в действителност да се търси измежду задграничните производители на хеликоптери. В допълнение към Индия, Иран към този момент е обсъждан като евентуален пазар. Освен това не се колебая, че една от дилемите беше точно износът на артикули за трети страни. В същото време е явно, че главният приоритет е задоволяването на потребностите на вътрешния съветски пазар.

Това значи ли, че глобите усилиха капацитета на нашите разработчици?

О.П.:  Процесът на ограничение на доставките на западна високотехнологична продукция в Русия стартира да се следи за първи път след 2008 година Следващият кръг от ограничавания настъпи през 2014 година Е, в този момент, на фона на специфична интервенция, има поредно стягане на рестриктивните мерки по отношение на Русия като цяло и нашата авиационна промишленост в частност.

И да, в Русия на собствен ред имаше забележителна смяна на парадигмата. И по този начин, в края на 90-те и самото начало на 2000-те се ръководехме от обстоятелството, че в случай че имаме нефт, тогава ще купим всичко останало. След това пристигна разбирането, че е належащо да се основават най-високотехнологичните артикули, в това число самолети и мотори, без значение, само че в тясно съдействие със международните водачи в тази промишленост.

Последвалите събития доведоха до увеличение на локализацията и развиването на производството в страната на все по-голям брой продукти. Разбира се, глобите единствено ускориха процеса на заменяне на вноса. По този метод главният път за локалната промишленост е развиването на без значение произвеждане с необятна гама от артикули. И преди всичко, това се отнася за високотехнологичните промишлености.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед101209Проф. Нако Стефанов: В Украйна към този момент има натовски елементи. Има даже пленени!Алтернативен Поглед16108Габриел Вълков - водач на младежите на Българска социалистическа партия, за консолидацията в лявото политическо пространствоАлтернативен Поглед26390Полк. Славчо Велков: Заради Израел има заплаха от разрастване на широкомащабна близкоизточна войнаАлтернативен Поглед18692Полк. Славчо Велков: Терористичният акт в Дагестан - акт на религиозно стимулиран тероризъмАлтернативен Поглед12682Н.Пр. доктор Желко Йович: Стратегическа цел на Сърбия е участието в Европейски Съюз, само че до тогава за какво да не може да партнираме с БРИКСАлтернативен Поглед107930Ще има ли българи, които ще платят за унижението на България в Народния спектакъл!?  Нако Стефанов, </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР