Пожари убиха трима души в Сицилия; в Гърция пожарите са отшумели

...
Дивидни пожари убиха най-малко трима възрастни хора на южния италиански
Коментари Харесай

Дивидни пожари убиха най-малко трима възрастни хора на южния италиански остров Сицилия, докато горещата вълна и силните бури обхващат континентална Европа.

По данни на италианските медии овъглените тела на двойка на около 70 години са открити в изгорелия им дом в покрайнините на столицата Палермо.

Друга жена в края на 80-те си години почина в провинция Палермо, след като линейка не успя да стигне до дома й заради пожарите.

В нощно съобщение във Facebook президентът на Сицилия Ренато Скифани заяви, че "изгарящата жега и безпрецедентните опустошителни пожари" са превърнали вторник в "един от най-трудните дни от десетилетия".

Италианските пожарникари заявиха, че са се борили с близо 1400 пожара от неделя до вторник, включително 650 в Сицилия и 390 в Калабрия.

В сряда по хълмовете около Палермо все още горяха пожари и бяха изпратени противопожарни самолети, за да се опитат да потушат пламъците.

Правителството трябваше да заседава в Рим в сряда вечерта, за да обяви извънредно положение в регионите, засегнати от природни бедствия, и да въведе специална схема за отпуск за работниците, които са най-силно изложени на горещата вълна.

Докато южната част на страната се бори с горските пожари, северната се справя с интензивните бури, които във вторник убиха двама души, включително 16-годишно момиче-скаут, което бе смазано от падащо дърво.

В знак, че температурите най-накрая намаляват, само два града - Катания в Сицилия и Бари в южната част на Пулия - бяха включени в правителствения списък с "червена тревога" за горещата вълна в сряда, в сравнение със 17 града предишния ден.


Горските пожари в Гърция

Далеч на запад в Средиземноморския регион, горските пожари, бушуващи в Гърция повече от седмица, намаляха в сряда, въпреки че пожарникарите все още се борят на няколко фронта за овладяване на пламъците, които убиха трима души и накараха хиляди туристи да се евакуират.

На остров Родос, където през уикенда повече от 20 000 чуждестранни посетители и местни жители напуснаха хотели и домове на брега на морето, десетки пожарникари се опитваха да укротят пламъците в близост до планински район в южната част на страната, повече от седмица след като те избухнаха.

"Горските пожари в цяла Гърция намаляха, но пожарникарите все още работят на различни места", заяви служител на пожарната служба пред информационната агенция Ройтерс при условие за анонимност.

На остров Родос "пожарът е по-интензивен в близост до село Вати, което е труднодостъпно, но няма застрашени населени места", каза друг служител на пожарната.

Пожарникарите се борят и с пожар на остров Евия, където във вторник загинаха двама пилоти, когато самолетът им Canadair CL-215, който пускал вода върху пламъците, се разби в склона на хълма.

Телото на 41-годишен животновъд, изчезнал в неделя, също беше намерено изгоряло в барака в отдалечен район.

Източник: aljazeera.com


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР