Диви стриди се заселиха във водите на Черно море. Те

...
Диви стриди се заселиха във водите на Черно море. Те
Коментари Харесай

Появи се нов вид стрида в Черно море

Диви стриди се заселиха във водите на Черно море. Те са нов тип за нашите ширини, доста по-големи от от дълго време изчезналите.

Всяко лято Иван взе участие с лодката си в летните практики на студентите и несъзнателно e развил проучвателен инстикт. Именно той разкрил пришълците в пристанището на Черноморец и повикал учените. Стридата може да се откри на 20 сантиметра дълбочина, залепнала на бетонния пристан. Учените незабавно я разпознават.

" О, тя е страхотна, виж какъв брой е огромна. Доста са едри, евентуално са на повече от година и половина ", споделя зоологът проф. доктор Пламен Митов пред Българска национална телевизия.

Мидата толкоз крепко се е захванала, че се изискват старания да се отлепи от кея. Наблизо се вижда още една. Но за същинско научно наблюдаване, учените би трябвало да потърсят още екземпляри и да опишат местообитанието им.

" Това е Magallana gigas или Crassostrea gigas - тихоокеанската мида, която се оказа пришелец и в Черно море. Всичките екземпляри са пришълци. В Черно море живее една стрида, която се споделя ядлива стрида или европейска стрида, доскоро на плажа тук на пясъка тук открих една черупка, тя е доста дребна и съпоставена с тихоокеанската стрида, можем да забележим каква е разликата ", изяснява проф. доктор Пламен Митов.

Дребната черноморска стрида изчезва преди към 40 години. Причините са доста. Не стига замърсяването и затиняването на водата, само че се появяват смъртоносни паразити. За половин час оглед в пристанището, учените откриват още 5 екземпляра.

" Явно в тази начална форма на колонизиране на мидата те избират твърди и равни субстрати. Намираме ги на доста дребна дълбочина, сред 25 и 75 см.. към тях са най-много черната мида, типове морски гъби, червени и зелени водорасли. Малки рибки, попчета, морски игли и морски кончета, морски кучки, скариди ", споделя доцент доктор Любомир Кендеров.

" Вероятно техните ларви са попаднали от морските течения на север от Кримския полуостров, от румънските крайбрежия с мощни течения на така наречен кримско течение на Черно море ", счита проф. Пламен Митов.

Средиземноморската стрида е доста адаптивен и резистентен тип. Въпреки това е още доста рано да се каже дали единствено ни гостува или трайно ще се засели тук

" Ако се развият и се получат десетки стотици популации с хиляди екземпляра, тогава към този момент можем да кажем, че този тип в действителност към този момент се е приспособява към средата и е заел една нова ниша ", разяснява проф. доктор Пламен Митов.

Като всички миди и тези се хранят, като филтрират водата. И не са изключително подобаващи за ястие.„
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР