Диверсификацията на енергийните ресурси трябва да бъде не само основен

...
Диверсификацията на енергийните ресурси трябва да бъде не само основен
Коментари Харесай

Министър Петкова: Диверсификацията на енергийните ресурси трябва да бъде не само приоритет, но и да стане факт


Диверсификацията на енергийните запаси би трябвало да бъде освен главен приоритет, само че и да стане факт. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на откриването на втория ден на 15-ия Младежки стопански конгрес, проведен от Студентския съвет при Университета за национално и международно стопанство /УНСС/. По думите й диверсификацията ще способства за повишение на сигурността на доставките и конкурентоспособността.

Министър Петкова уточни, че интерконекторът на България с Гърция е стратегически, тъй като този план ще обезпечи връзка на страната ни с Южния газов кулоар. Друг доста значим план, по който енергийното министерство работи, е интерконекторът със Сърбия. Реализирането на междусистемната връзка с Турция ще даде опция на България за достъп до терминалите за полутечен газ, които се намират на турска територия, добави Петкова. Тя напомни, че в края на 2016 година междусистемната връзка с Румъния е приключена.

Енергийният министър добави, че се планува и построяването на платформа за търговия с природен газ, което ще даде доста сериозен подтик на развиването на пазара за природен газ в целия район и за неговата либерализация.

Според Петкова реализацията на всички тези планове с изключение на за обезпечаването на доставките на природен газ, ще даде опция да се реализиран и съперници цени на природния газ.

Голямо преимущество за България е, че на територията на страната ни се намират 80 % от компресорните станции за целия район, посочи министърът на енергетиката. Тези уреди дават опция да се обезпечи реверсивен поток в двете направления в доставките на природе
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР