Диверсификацията на енергийните доставки, развитието на водородната икономика и възобновяемите

...
Диверсификацията на енергийните доставки, развитието на водородната икономика и възобновяемите
Коментари Харесай

Енергиният министър обсъжда в Германия развитието на водородната икономика и ВЕИ

Диверсификацията на енергийните доставки, развиването на водородната стопанска система и възобновимите енергийни източници, както и опциите за задълбочаване на съдействието в региона на енергетиката сред Република България и Федерална република Германия бяха измежду главните тематики на диалога на министъра на енергетиката Румен Радев с вицеканцлера и федерален министър по икономическите въпроси и дейностите по климата Роберт Хабек. От българска страна в срещата, извършена в Берлин, участваха също заместник-министърът Ива Петрова и началникът на кабинета Карина Ангелиева.

Министър Хабек показа настоящата обстановка, обвързвана с енергийната система на Германия в подтекста на зеления преход, както и проектите на Германия в региона на водорода. Изрази удовлетворение от постигнатото високо равнище на сигурност на газовите доставки в България.

Министър Радев акцентира нуждата от създаването на всеобхватна и устойчива енергийна тактика и означи напъните и достиженията на страната ни за увеличение на районната съгласуваност в региона на електроенергетиката и природния газ, в това число неотдавна подписаната декларация сред България, Гърция и Румъния.

Министър Радев притегли вниманието към капацитета на България и Югоизточна Европа за произвеждане и транспорт на зелен водород към Западна Европа. Бяха маркирани опциите за потребление на европейско финансиране на нужната инфраструктура, както и нуждата от привличане на частни вложители. Двамата министри се съгласиха, че е от основно значение навременното обмисляне на развиването на водородната инфраструктура, по-конкретно в района на Централна и Източна Европа, както и одобряването на общ метод в региона на развиването на атомна стопанска система в страните от Европейски Съюз. Министрите Радев и Хабек се схванаха да бъде основана работна група с присъединяване на заинтригуваните страни от Европейски Съюз, както и да бъде привлечена Украйна, за установяване на параметрите на бъдещата европейска водородопреносна инфраструктура.

По време на срещата бяха разисквани и въпроси, свързани с активността на немски компании в България, както и опцията за сключване на меморандум за съгласие сред двете страни в енергийната сфера.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР