Диванът е една от тези мебели у дома, които използваме

...
Диванът е една от тези мебели у дома, които използваме
Коментари Харесай

На кое да обърнем внимание при избор на диван?

Диванът е една от тези мебели вкъщи, които използваме най-често и без които не можем. Наличието на диван в едно помещение постоянно придава неповторимо възприятие на уют и комфорт, както никоя друга мебел.

Изборът на диван не постоянно е лесна задача, поради обстоятелството, че на пазара съществува многообразие от дивани в разнообразни дизайни, размери и цветове.

Ако разполагате с огромни по мярка всекидневна или хол можете да разгледате другите типове ъглови дивани, които се оферират на пазара.

 268573

Източник на изображението: Pixabay

Размери на помещението

При избор на диван е доста значимо да

вземем под внимание какви са размерите на помещението, както и от какъв брой души ще се употребява нормално дивана.

Тоест той би трябвало да предлага по едно и също време пространно място за сядане, само че и в това време да е съгласуван с размера и формата на помещението и да предлага задоволително пространство за напредване към него.

Тук би трябвало да определим какъв дизайн диван ще е подобаващ за стаята -стандартен дизайн, ъглов или вид кушетка.

За дребни всекидневни и холове са подобаващи двуместни или триместни единични дивани.

Ако пък разполагате с огромно помещение, то ъгловите дивани са подобаваща алтернатива. Те могат да се употребяват под формата на бариера в пространства, които са обособени да имат двойна функционалност, да вземем за пример всекидневна с столова или пък хол с столова.

Тапицерия и рамка на дивана

Цветът и текстилът на дамаската са един значим подробност при избор на диван, защото от тях зависи цялостният образ на помещението.

Цветовете на дивана би трябвало да са съчетани с цветовете на останалите мебели в стаята, подовата настилка, цвета на стените и пердетата.

 268572

Източник на изображението: Pixabay

Относно въпроса дали да изберете светли или тъмни цветове, то това зависи от честотата на приложимост на дивана, както и от цвета на цялостния интериор.

Ако прекарвате доста време седейки на дивана със семейство и другари, или пък имате деца или домашни любимци, изберете тъмните цветове пред светлите, защото са лесни за разчистване.

По отношение на вида дамаска, то изборът зависи главно от желанието ви за комфорт и дали имате деца или домашни любимци. Видовете дамаска за диван се разделят главно на кожени и текстилни.

Текстилната дамаска за диван предл

ага комфорт през всеки сезон и се предлага в богата гама от цветове и текстури. Тя е на относително налична цена спрямо кожената дамаска.

Кожената дамаска от своя страна придава естетичност и грациозност на самия диван и също се предлага в многообразие от нюанси. Високият клас кожена тапицерия се характеризира с резистентност на изхабяване.

Недостатък на кожата е, че е по-трудна за поддръжка и през летния сезон не е изключително удобна за дълготрайно седене.

Освен външната част, пълнежът (ил

и по този начин нареченият пълнител) на тапицерията на дивана също е от голяма важност за нашия комфорт, до момента в който седим на него, както и за образа на дивана. Колкото по-качествен е пълнежът на дивана, толкоз по-малък риск ще има от поява на неравни зони и вдлъбнатини в интервала на приложимост.

За пълнител на диваните най-често се употребяват пружини и полиуретан. Наличието на пружини в тапицерията на един диван го оскъпява, само че пък пружините се характеризират с резистентност на изхабяване.

Ако държите да имате мек диван, то се насочете към диван с поролонов пълнител. Но е значимо да знаете, че този вид пълнител на тапицерия е по-малко резистентен на изхабяване и има дарба да загуби формата си.

 268574

Източник на изображението: Pixabay

Добра алтернатива са ортопедичните пълнежи за дивани, които следват естествената форма на тялото и оферират маскимален комфорт при седене.

Едно от нещата, които оказват въздействие върху равнището на резистентност на един диван във времето е неговата рамка. Съответно се предлага тя да е направена от устойчив и здрав материал.

Рамките за диван от естествена дървесина и метал са с по-висока цена спрямо тези направени от ПДЧ. Но за сметка на това се характеризират с по-голяма резистентност на изхабяване и са по-екологични.

Диваните с корпус от букова дървесина да вземем за пример са едни от най-издръжливите.

Ako имате дребни деца или куче или котка, то можете да се насочите към дамаска, която се почиства елементарно.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР