Ревизиращият орган към Висшия съдебен съвет е извършил предварително проучване,

...
Ревизиращият орган към Висшия съдебен съвет е извършил предварително проучване,
Коментари Харесай

Не откриха нарушения в дейността на председателя на Административен съд – Бургас Панайот Генков


Ревизиращият орган към Висшия правосъден съвет е направил авансово изследване, съгласно законовите си пълномощия на място в Административен съд - Бургас откакто вицепремиерът Симеонов изиска да бъде открито дали арбитър Генков, като и.ф. ръководител е оказвал напън върху съдии да анулират заповеди на шефа на дирекция " Контрол " в Търговско дружество Национална агенция за приходите на Пенка Жекова за допускане на авансово осъществяване на насилствената мярка " запечатване на обект ".

Като съображение за желаната инспекция е посочен интервал от дейния летен сезон 01.07.2017 година до 10.08.2017 година, в който разнообразни сформира на съда са отменяли наложени 83 бр. заповеди за позволено авансово осъществяване на мярката "запечатване на обект ", издадени от Търговско дружество на Национална агенция за приходите заради открити нарушавания на финансовото законодателство в търговски обекти по Южното Черноморие.

Според изводите от осъщественото изследване на ИВСС посочените в сигнала каузи са формирани в деня на постъпване на жалбите, разпределяни са посредством " Централизирана система за систематизиране на делата " и по метод, избран от " Вътрешните правила за инцидентно разпределение на делата в Административен съд - Бургас ", одобрени и настоящи преди арбитър Генков да е и.ф ръководител.

С оглед незабавното изговаряне по този тип каузи, планувано в наредбата на чл.60 ал.5 от Административнопроцесуален кодекс, съдът е претендирал от Търговско дружество на Национална агенция за приходите в гр. Бургас изпращане на преписката в къс период и след постъпването й се е произнасял неотложно с стимулирано определение.

В мнението се показват данни от инстанционния надзор по визираните в сигнала производства, съгласно които 15.7 % от делата въобще не са обжалвани пред Върховния административен съд /ВАС/ от шефа на дирекция " Контрол " в Търговско дружество Национална агенция за приходите Пенка Жекова и са влезнали в действие. По време на изследването доказаните от Върховен административен съд актове на Административен съд - Бургас са 32.5 %, а анулираните са 26.5 %. Към сегашния миг оставените в действие решения на Административен съд - Бургас са 57 на 100, а тези които Върховен административен съд е отменил по тъжби на Търговско дружество на Национална агенция за приходите са 29 на 100, което значи, че Върховната инстанция е намерила за верни и законосъобразни два пъти повече решения на Административен съд - Бургас, спрямо тези, които е отменила.

Инспекторатът е открил, че посочените в сигнала каузи са прегледани обективно и независимо. Не са установени дейности на правосъдните сформира, които да обосновават извод за укоримо държание на арбитър Генков за липса на честност, за упражнено директно или индиректно въздействие, което да предопредели крайния правосъден акт и да засегне независимостта на съдии, както и да накърни престижа на правосъдната власт. Не са открити и негови директни дейности поради събитието, че той не е разглеждал каузи от посочения в сигнала тип. Нещо повече през по-голямата част от интервала арбитър Генков е бил в заплатен годишен отпуск.

Няма нарушавания и при формиране и разглеждане на делата. " Проверката за правомерност и точност на правосъдните актове се прави единствено и само от горестоящия съд по реда на инстанционния надзор, какъвто в тази ситуация е сбъднат за по-голямата част от актовете ", се споделя още в мнението на ИВСС.

Пресофисът на Административен съд - Бургас напомня, че сигналът на вицепремиера Симеонов и отчетът на шефа на дирекция " Контрол " в Търговско дружество Национална агенция за приходите на Пенка Жекова бяха прегледани на Общо заседание на съдиите през септември, на което бяха оповестени и резултатите от вътрешната инспекция, осъществена от зам.-председателя на съда арбитър Станимира Друмева.

Изводите от инспекцията опровергаваха изказванията на шефа на дирекция " Контрол " в Търговско дружество на Национална агенция за приходите гр. Бургас, че съдиите от Административен съд - Бургас са отменяли предварителната мярка " запечатване на обект " при очевидно нарушаване на данъчни закони от задължените лица. Тези изказвания бяха избрани като голословни, неподкрепени с доказателства и неотговарящи на обективната истина. По решение на Общото заседание за изводите от вътрешната инспекция бяха известени Министърът на финансите и Изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите, с предложение да извършат инспекция, има ли опит от страна на държавен чиновник - отговорно длъжностно лице от Търговско дружество на Национална агенция за приходите гр.Бургас да окаже напън върху работата на съда. В този смисъл са и обществено оповестените: Писмо на Съюза на съдиите в България до Изпълнителния шеф на Национална агенция за приходите от 26.10.2017 г; Декларация на Висшия адвокатски съюз от 04.11.2017 година и Декларация на Асоциацията на българските административни съдии от 10.11.2017 година

Резултатите от предварителното изследване на Инспектората към Висш съдебен съвет още един път потвърждават изрично, че и.ф. ръководител на Административен съд - Бургас Панайот Генков не е саботирал дейностите на органите на изпълнителната власт и не е оказвал напън в работата на съдиите, които ползват почтено и честно закона при разглеждането на делата и постановяването на правосъдните актове.

Бургаският административен съд ще продължи да работи в дух на самостоятелност и безпристрастност, осигурявайки равнопоставеност на страните в процеса, без значение дали са административни органи, юридически лица, организации или жители.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР