Varna24.bg Павлин Косев, председател на Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите

...
Varna24.bg Павлин Косев, председател на Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите
Коментари Харесай

Павлин Косев: Туризмът търпи ударите на здравната, икономическа и политическа криза, гарнирани с лошото време!

Varna24.bg Павлин Косев, ръководител на Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите във Варна. 

- Г-н Косев, започва ли туристическият сезон във Варна и по какъв начин?

- Според Министерството на туризма сезона започва още на 1 май за Великденските празници, които започнаха още на 29 април. Всъщност действителния старт на туристическия сезон стартира тогава, когато стартират да идват туристи по нашето Черноморие, това е самата истина. Защото при туризъм без туристи няма по какъв начин да приказваме и за сезон.

На фона на здравната рецесия, която е международна, на фона на икономическата, която нямаше по какъв начин да не се случи след здравната, за жал пристигна и политическа рецесия, а за още по- огромно страдание дойде криза на неприятното време, на неприятната синоптична прогноза и тези дъждове също повлияха доста зле на летния сезон, което в допълнение утежни ситуацията ни.

Закъсня хубавото време за летните ваканции и почивки за туристите, които чакахме. В дъждовните интервали имахме много анулации, което е безусловно обикновено и разумно. Никой със фамилията си не би желал в такива бедствени обстановки и оранжев код на проливни дъждове да пристигна със фамилията си на отмора. Положението не е добре като цяло, доста фактори повлияха отрицателно на туристическия бизнес и въобще на летния туристически сезон.

- Какви са Вашите прогнози за сезона, оптимист ли сте по отношение на факторите от предходната година?

- От летище Варна дадоха много високи прогнози откъм растеж на туристопотока по отношение на предходната година. Лично нашето мнение е, че ще запазим равнищата от лято 2020. Трябва да бъдем реалисти, няма смисъл да хвърляме непотребен прахуляк в очите на нашите чиновници, на нашите бизнесмени и притежатели на хотели и заведения за хранене, тъй като действителната реалност е такава.

Напливът на туристи единствено за юли и август е извънредно непълен. Каквито и размери да създадем, даже да стигнат 100% за всяка една хотелска база, всеки един подобен бизнес, няма по какъв начин да наваксаме изпуснатото от Великденските празници, изпуснатото от месец юни.

- Ако в крилата на сезона времето е хубаво, чака ли се да има обезщетения за сектора като посещаемост и има ли доста хотели, които няма да отворят това лято във Варна?

- До последния миг доста сътрудници се двоумят, особено ваканционните хотели, дали да отворят дали да не отворят. Според мен огромна част от хотелите ще отворят, само че отварянето на един хотел доста зависи от самите резервации, тъй като в случай че той има доста малко резервации става нерентабилно отварянето на този хотел от позиция на икономическата изгода на този бизнес. Възможно е да останат хотели, които няма да отворят, тъй като проливните дъждове не престават и доста от евентуалните ни туристи изчакваха до последно да видят ще се оправи ли времето и по кое време ще се оправи. Всички са доста внимателни и туристите в момента са на извънреден “Last minute " и чакат да създадат своята резервация, а тези които са създали резервация или я отложиха или я анулираха към този момент. Надяваме се безусловно до дни, нещата радикално да се подобрят.

Свидетели сме на внезапната смяна във времето, след хладното и дъждовно време внезапно пристигнаха жегите. Тези аномалии с природата и естествените феномени също дава отражение на визитата на туристите.

- Разчита ли браншът още веднъж на родните туристи?

 - Това разделяне на родни туристи и задгранични туристи аз персонално не го обичам, тъй като за нас всички туристи са доста значими, не можем да кажем че българите са по- значими от румънците или от други туристи като германците. Всички туристи са добре пристигнали. Ние постоянно сме имали българи. Спекулира се с една наклонност, че до момента не е имало българи и видиш ли в този момент поради пандемията българите са преоткрили нашето Черноморие. Да, несъмнено има българи, които вървешком в други страни от много години не бяха идвали на нашето Черноморие. Миналата година имахме доста съществени растежи на българи, които посетиха нашето крайбрежие. Голям дял от тях останаха извънредно впечатлени и прелестно сюрпризирани освен от хотелските бази, които имаме, а и от инфраструктурата по Черноморието ни, което също е доста значимо. Така че сигурно чакаме много българи и тази година да дойдат на Черноморието ни.

- Конкурентна ли е Варна и България по отношение на останалите страни, виждаме опашките пред КПП-тата на Гърция?

- В Гърция най-вече потеглят на отмора столичани. Първо, тъй като им е комфортна автомагистрала, бързо се стига. Гърция е страна която си има своята хубост като всяка една страна, както и България. Има туристи, които избират Гърция, има българи, които избират нашето Черноморие, има българи които избират топлите страни, екзотиката. Тоест туристите са на всички места, всеки един от нас обича да опитва, обича да сменя дестинация, тъй че не бих споделил, че Гърция е чак толкоз евтина за колкото се приказва. Въобще не е по този начин. Да, гостоприемна е с островите си, с климата си, различна е от България, няма нищо неприятно в това,  само че не считам никога че е по- добра от нашето Черноморие. Природата и даденостите, които имаме в България на доста малко места ги има в света.

- Как стои въпросът с фрагментите в туризма, до скоро това беше един от главните проблеми на сектора? Има ли остатък в този момент?

- Излишък на фрагменти в никакъв случай не е имало и ситуацията там се задълбочава, да не кажа че там казусът става по-сериозен, в сравнение с казусът с туристите, тъй като с качествените фрагменти и с фрагментите, които чакаме изключително на ваканционните хотели, несъмнено има извънреден дефицит, извънреден. Това се дължи от една страна на пренасочването на доста от чиновниците, откакто видяха, че в туризма в дълготраен аспект ситуацията не е доста розово. След като чиновниците видяха, че доста хотели не се отварят, те се пренасочиха и безусловно ни следва една доста тежка рецесия от позиция на фрагменти. За наслада има професионални компании, които се занимават с импорт на фрагменти от Украйна, Молдова, от други страни, които безусловно ни избавят в този даже къс летен сезон. Когато размерите станат много по- високи и ни би трябвало много повече личен състав, тъкмо тези чиновници от трети страни несъмнено ще спасят ситуацията.

- Как стои въпросът с имунизацията в туризма, всеобщ ли е ползата, има ли желание към имунизирани кардри?

 - Ваксинацията е непринуден акт и всеки има право да избере дали да се имунизира, дали да не се имунизира. Има доста чиновници, които са прекарали към този момент заболяването, имат антитела. Голяма част имат и документ от лаборатория, че имат задоволително антитела, с цел да бъдат предпазени. Има чиновници, които не са  преболедували ковид, само че не желаят да се имунизират. Те обаче са доста малко. Смятам, че ситуацията с имунизацията не е трагично. Факт е, че предишното лято няма нито един потвърден разболял се екскурзиант в наши хотели и заведения за хранене, нямаме и чиновници, които да заплашват гостите. За зимния сезон по същия метод ситуацията беше умерено, нямаше никакви проблеми по отношение на туристическите обекти. Надявам се и този сезон да е изцяло безвреден. Дано  единствено времето да е с нас, тъй като то е доста сериозен фактор.

- Достатъчно ли е това, което прави страната за подкрепяне на сектора?

- Винаги има какво още да се направи. Държавата оказа помощ досега само че има и още доста какво да се желае. Определено тези стратегии 60/40 с всички други стратегии, с които подкрепя туристическия бизнес на страната, съгласно сектора би трябвало да продължат. Защото, това, че влизаме в летния сезон, не значи че ние нямаме проблеми, не значи че към този момент сме стъпили на крайници и всичко към този момент е розово пред нас.

Затрудненията занапред предстоят, тъй като отварянето на хотелите, на тези които не са отворили, изисква много финанси. Тези финанси осигурявахме с ранните записвания. С един добър Великденски празник, който водеше доста туристи, успявахме да стартираме добре сезона. Тази година, както споделих, туристите не пристигнаха по ред аргументи, от там загубихме свежи пари. Това докара до неприятния старт и разтърсено финансово състояние на хотелите и заведенията за хранене.

Преди дни в нашия район имахме и експедиенти от Германия, гостуваха ни над 120 специалисти, които да видят хотелските бази, да видят какви ограничения сме взели по нашите хотели и курорти. Бяха извънредно впечатлени и сюрпризирани какъв брой е високо равнището на отбрана и на сигурност на туристите и на чиновниците в хотелите и заведенията за хранене, въобще в задачите комплекси и курорти. Така че, във всяко естество сме взели нужните ограничения и мощно се надяваме, че ще имаме едно сполучливо и безвредно лято, колкото и малко да бъде. Разчитаме доста и на септември месец. Дано и природата бъде с нас, времето да е положително, тъй като септември месец също е прелестен за отмора. Освен това и цените в множеството комплекси са доста по-ниски. Гледаме с вяра, че септември може да компенсира късния старт на действителния сезон. 

Повече вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР