Тежкият пътен инцидент става малко преди полунощ на 31 декември

...
 Тежкият пътен инцидент става малко преди полунощ на 31 декември
Коментари Харесай

След поредната изцепка: Златомир от Айтос влиза в затвора


 Тежкият пътен случай става малко преди среднощ на 31 декември 2015 година Златомир В., който тогава нямал навършени 16 година, чествал посрещането на новата 2016 година в к-с. “М. Рудник “ дружно с трима другари. По време на празнуването употребявали и алкохол. Около 22.00 ч. бащата на домакина излязъл от жилището и момчетата решили да се поразходят с автомобила му. Златомир В. карал колата, а до него и на задната седалка били останалите трима младежи. Компанията пристигнала в гр. Айтос, където чествала приятелката на Златомир В., двамата се видели за 10-15 минути и към 23.30 ч. колата потеглила назад към  гр. Бургас. Шофьорът и тримата пасажери били без предпазни колани. Към 23.45 ч., на към 200 метра след разклона за гр. Българово, автомобилът навлязъл в ляв завой. В резултат на високата скорост - 125 км/ч и действието на центробежните сили той поднесъл, станал неуправляем, блъснал се първо в дясната мантинела на пътя, по-късно и в лявата, завъртял на ляво, изменил посоката си на придвижване, пресякъл двете ленти на платното за придвижване и се блъснал в лявата крайпътна мантинела след което спрял под ъгъл в лявата лента за насрещно придвижване. След ударите в автомобила останал единствено подсъдимия, а останалите изпаднали от купето. Пострадалото момче В. В. било открито в гориста зона към пътя, на 10 м. от него.

Подсъдимият е управлявал МПС в пияно положение, с централизация на алкохол в кръвта си 0.84 на хиляда. и без да има удостоверение за ръководство на МПС, бил е недееспособен лидер.

Съдебното разследване пред първоинстанционния съд е минало по съкратената процедура, като Златомир В. признал напълно обстоятелствата от обстоятелствената част на обвинителния акт и се е съгласил да не се събират други доказателства за тези обстоятелства. Оценка за съвместимост – Бургас е постановил условна присъда от година и половина.

Според въззивната инстанция действието е със повишена степен социална заплаха. Подсъдимият е карал със скорост на придвижване неведнъж надвишаваща позволената. Освен това в заплаха е подложен живота и на останалите пътуващи лица, които за благополучие са останали живи. Личността на Златомир В. също разкрива повишена заплаха - няколко месеца преди закононарушение той е управлявал лек автомобил, без дееспособност. Шофирал е и през 2017г., за което е издадено и влезнало в действие Наказателно разпореждане.

“Упоритата безнаказаност на подсъдимия и неуважение на разпоредбите за придвижване, с което слага в заплаха останалите членове на обществото, изисква по-строго отношение към него “, са безапелационни бургаските апелативни съдии.

 Тези заключения са стимулирали правосъдният състав да промени присъдата от условна в ефикасна и да дефинира първичен общ режим за изтърпяване на наказването.

Решението предстои на обжалване и протестиране в 15-дневен период през Върховен касационен съд.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР