1. Провеждането на присъствени групови занятия в езикови, образователни и

...
1. Провеждането на присъствени групови занятия в езикови, образователни и
Коментари Харесай

Заповедта за новите мерки е факт! Здравният министър е готов да въведе още по-строги ограничения


1. Провеждането на присъствени групови занятия в езикови, просветителни и други обучителни центрове и школи се позволява при съблюдаване на физическа отдалеченост от минимум 1.5 м. и не повече от 10 индивида в помещение и носене на защитни маски.

2. Преустановяват се визитите в детски центрове, клубове и други, предоставящи проведени групови услуги за деца.

3. Конгреси, конференции, семинари, симпозиуми, образования и други се позволява при потребление на не повече от 30% от потенциала на помещението и с до 30 участника, при съблюдаване на физическа отдалеченост и носене на защитни маски.

4. Преустановява се провеждането на тимбилдинги и други проведени групови мероприятия с подобен темперамент в трудови колективи.

5. Провеждането на състезания и изпити се позволява при потребление на не повече от 30% от потенциала на помещението, с до 30 участника, при съблюдаване на физическа отдалеченост от минимум 1.5 м. и носене на защитни маски.

6.  Преустановява се провеждането на всички всеобщи мероприятия, при които присъстващите не са проведени с избрани седящи места и входът (участието) е безграничен.

7. Посещенията на  кина, театри, циркови представления, концерти и други театрални прояви на закрито се позволява при потребление на не повече от 50% от потенциала на пространствата, заемане единствено на седящи места през едно и носене на защитни маски.

8. Посещенията на музеи и галерии се провежда като се позволяват не повече от 1 човек на 8 кв. м., при съблюдаване на физическа отдалеченост и носене на защитни маски.

9. Посещенията в центрове, школи и други обекти за танцово и музикално изкуство се позволяват при потребление на не повече от 30% от потенциала на пространствата и с до 10 индивида в помещение.

10. Провеждането на спортни надпревари с професионален темперамент на закрито се позволява без аудитория.

11. Провеждането на спортни надпревари с професионален темперамент навън се позволява с аудитория при заемане на не повече от 30% от потенциала, потребление единствено на седящи места при заемане на всяка трета седалка и носене на защитни маски.

12. Посещенията на фитнес центрове се позволява при потребление на не повече от 30% от потенциала на всяко помещение и съблюдаване на физическа отдалеченост и носене на защитна маска от личния състав.

13. Посещенията в спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси се позволяват единствено за самостоятелни спортове при потребление на не повече от 30% от потенциала им и съблюдаване на физическа отдалеченост от минимум 1.5 м. Провеждането на групови спортове на закрито се прекратява, като се изключи тренировки и надпревари за картотекирани състезатели експерти.

14. Посещенията в балнеолечебни, СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове се позволява при потребление на 30% от потенциала им, съблюдаване на физическа отдалеченост, носене на защитни маски за лице при услуги, допускащи тяхната приложимост, и основаване при опция на график за самостоятелно прилагане на услугите.

15. Посещенията в заведенията за хранене и развлечения, игралните зали и казина се позволяват единствено в часовия период от 7,00 ч. до 23,00 ч. при съблюдаване на разстояние от 1.5 м. сред облегалките на столовете на прилежащите маси, допускане на не повече от 6 души на една маса и носене на защитни маски от личния състав.

16. Провеждането на събирания от частен темперамент се позволява с присъединяване на не повече от 30 лица на закрито и 60 лица навън.

17. Физическите и юридически лица - притежатели или шефове на търговски, административни или други обекти, предоставящи услуги на жителите, основават организация за надзор на броя на клиентите в съответния обект, като не позволяват повече от 1 човек на 8 кв. м. 

18. На пазари, борси, базари и изложби се основава организация за еднопосочно придвижване, обезпечаване на надзор на влизащите лица и допускане на не повече от 1 човек на 8 кв. м. и носене на защитна маска от работещите и посетителите.

Въведените противоепидемични ограничения по т. 1, 3, 7, 8, 9, 12 и 13, може да не се ползват при следните условия:

-100% от личния състав е имунизиран или преболедувал COVID-19, или разполага с негативен резултат от извършено преди влизане в обекта/мероприятието проучване, удостоверено с годни документи за имунизация, преболедуване или проучване и

- ръководителят на обекта/организаторът на мероприятието е взел решение и е основал нужната организация за допускане единствено на лица, които:

·са имунизирани или преболедували COVID-19, удостоверено с годни документи за имунизация или за преболедуване или

·представят негативен резултат от извършен до 72 часа преди влизане в обекта/мероприятието PCR или бърз антигенен тест (до 48 часа преди влизане в обекта/мероприятието).

Задължителното разстояние от 1.5 м. сред облегалките на столовете на прилежащите маси и допускане на не повече от 6 души на една маса (по т. 15) може да не се ползват при осъществяване на посочените условия.

Заповедта е в действие до 31.10.2021 година

Нямам безусловно никакво съмнение да предложа по-строги ограничения, в случай че обстановката продължи да се утежнява, с цел да защитя освен живота и здравето на хората, само че и нашите лекари, сестри, санитари. Това сподели министърът на опазването на здравето доктор в изявление за " Фокус " за новите противоепидемични ограничения. Според него най-общо казано ограниченията са такива, каквито са ни нужни на нас сега.

" Има европейски страни, където и сега има по-строги ограничения. Например изобщо не се позволява влизане на закрито публично място, по какъвто и да е мотив, без документ. В страни като Франция да вземем за пример имаше не просто възбрана заведения да работят след 22.00 ч, а да се излиза на улицата след 22.00 ч. ", разяснява министър.

" Нашите ограничения, които предлагаме да влязат в действие от другата седмица, не са с такава тежест и суровост. Считаме, че те на този стадий са задоволителни ", добави още той. 

" В случая ограниченията, които постановяваме, засягат някои бизнеси повече от други. То е, тъй като по-големите ограничавания, са за събития и мероприятия, които са с развлекателен темперамент ", сподели още министърът.

По думите му някои от тези места са с доста мощен капацитет за разпространяване на вируса.

" Затова акцентът на рестриктивните мерки, в случай че може да се изведе подобен, е в тази посока. Това, което е забавление за един, за различен е работа, прехранване и изхранване на прехраната. На процедура изпращаме в Министерство на стопанската система и в Министерство на финансите всичките мнения, оферти, които получихме, защото ние поискахме такива от работодателски, съсловни, браншови организации, в това число за обезщетения. Тези министерства имат подготвеност за това след стартирането на ограниченията да се сключат съответните контракти по стратегиите и хората, които са наранени от това, които изкарват прехраната си в действия, които се засягат от заповедта, да бъдат обезщетени и обезщетени ", добави още министърът на опазването на здравето.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР