С промени в законодателството от 1 април 2019 г. се

...
С промени в законодателството от 1 април 2019 г. се
Коментари Харесай

80 дни до крайния срок за смяна на софтуера за управление на продажбите и касовите апарати


С промени в законодателството от 1 април 2019 година се не разрешава едновременната приложимост на касов уред и програмен продукт, ръководещ продажбите в един и същи обект, без софтуерът и касовият уред да са свързани и софтуерът да дава отговор на новите условия в разпоредба Н-18/2006г. Въвежда се  условие софтуерът наложително да ръководи всички фискални устройства или принтери. Едновременно с това са въведени и нови условия към касовите апарати, като всяка касова бележка  би трябвало да има отпечатан QR код и данни за нея да се подават към сървърите на Национална агенция за приходите в действително време. Новите правила не разрешават издаването на така наречен служебни бонове.

От приходната организация поучават всеки търговец, който употребява програмен продукт за ръководство на продажбите, да се свърже с производителя му и да ревизира дали той ще бъде доработен съгласно новите правила. Производителите на сходен програмен продукт, от своя страна, са длъжни да заявяват сходство на продуктите си с променените законови условия, като обществен лист на софтуерите е наличен на Портала за електронни услуги на Национална агенция за приходите на адрес https://inetdec.nra.bg/. До момента в листата има 3 софтуера, а други 19 са в процедура по заявяване. Търговците, регистрирани по Данък добавена стойност, ползващи програмен продукт за ръководство на продажбите, са длъжни да подадат в Национална агенция за приходите информация за  потребления от тях програмен продукт и данни за неговия производител. Това ще става само по електронен път с електронен автограф посредством електронна услуга, налична на уеб страницата на приходната организация.

Допълнителна информация за измененията е налична в особено основаната графа на уеб страницата на Национална агенция за приходите и на телефона на Информационния център на Национална агенция за приходите 0700 18 700. 

" Важно е всеки търговец да се свърже с производителя на софтуера за ръководство на продажбите и производителя на фискални устройства, които употребява, с цел да обсъдят техническите условия и нужните промени. Срокът е осъществим, в случай че не се чака последният миг “, сподели заместник-изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите Пламен Димитров.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР