В нарочна молба до него, се излагат факти за унизително

...
В нарочна молба до него, се излагат факти за унизително
Коментари Харесай

Бургаският омбудсман подкрепи искането за по-високи заплати в ТЕЛК-Бургас


В нарочна молба до него, се излагат обстоятелства за унизително ниските хонорари, получавани от целия медицински личен състав, в това число лекарския състав, осъществяващ активност в ТЕЛК – Бургас. Твърди се, че  в ТЕЛК – Сливен и останалите ТЕЛК-ове в страната, възнагражденията са  значително по-високи от получаваните в Бургас, като това е обяснено с получаван % от парите превеждани от МНЗ за всяко експертно решение и по-голям % от в допълнение материално стимулиране. В момента получаваният % ДМС е 0.07 от 2% избрани за неработещите по Здравна каса, като това се равнява на 1100 лева, които се разпределят на 20 индивида.

В молбата си, работещите разясняват, че със Заповед от 2015 год. на тогавашния изпълнителен шеф доктор Г. Матев, Общата ТЕЛК е почнала освидетелстване и на очни болести, което в допълнение е довело до увеличение броя на пациентите и повишение размера на работа. За тази активност е  дадено в допълнение заплащане, само че и до през днешния ден това не е сторено.

" Направих си труда и открих, че съгласно данни на Национален статистически институт от 13.02.2018 год. междинните заплати, получавани за миналата 2017 год., в областта на хуманно опазване на здравето и обществена работа е в размер на 1020 лева за първото тримесечие, 1088 лева за второ тримесечие, 1083 за трето тримесечие и 1131 лева за четвърто тримесечие.

Зная, че въпроса за размера на заплатите е трънлив и неуместен за администрацията, за министерството на опазването на здравето, за министерство на финансите, само че съгласете се, че е унизително срамно лекарите и медицинския личен състав в ТЕЛК, да получават приблизително месечен приход в порядъка на 800 лева за доктор и 600 за междинния медицински личен състав “, както се сочи в молбата до него.

" Не може и не трябва лекарският и медицинският състав на ТЕЛК да получават хонорари под междинния размер избран в бранша. “ споделя Стамболиев.

Писмото до него е подписано от доктор В.Петров, доктор Г.Николова и доктор М. Кираджиева, ръководители надлежно на ТЕЛК – I,  II  и III състав и целия приблизително медицински състав.

" Не мога да остана безразличен към настояването им и ще слага пред  Министерство на здравеопазването, Ръководствата на НЗОК и на УМБАЛ Бургас въпроса с метода на установяване на възнагражденията на сформира на ТЕЛК-Бургас и проучване опцията за неговото нарастване “.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР