Комисията обсъжда възможността избирателят, който гласува с хартиени или машинни

...
Комисията обсъжда възможността избирателят, който гласува с хартиени или машинни
Коментари Харесай

ЦИК: Няма да има санкции за избирателите, които няма да гласуват


Комисията разисква опцията гласоподавателят, който гласоподава с хартиени или машинни бюлетини да има идентични права и благоприятни условия. Така ще бъде изработен софтуерът, с цел да може гласоподавателите да изберат дали да гласоподават първо за Народно заседание, за президент или и за двата типа избори.

ЦИК реши, че 1 600 спомагателни машинни устройства са изцяло задоволителни за вота 2 в 1. За двата типа избори ще се гласоподава с една машина и в 2 119 секции ще има по две машинни устройства. Матева увери, че ще има задоволително време да бъде конфигуриран софтуерът на машините за изборите.

Има втора социална поръчка за инсталирането на софтуера на машините, логистиката и техническото обслужване на всички устройства в страната и отвън страната, увери Росица Матева.

Остава единствено заплащането за софтуера. За момента за ЦИК са планувани малко над 18 млн. лева за двата тура на президентските избори, само че машините не са планувани в тази план-сметка. 9 500 000 лева е оптималната социална поръчка за закупуването на машинните устройства. Във всяко едно устройство ще има флашпамет, само че ще трябват спомагателни карти с флашпамет за втория тур на президентските избори, в случай че се стигне до такава степен.

За вота в чужбина ЦИК е с желанието да приложи същия принцип от 11 юли за съхраняването на машините в дипломатическите и консулските представителства. Карантинираните ще могат да гласоподават по метода, по който са дали своят вот на 4 април и на 11 юли – с преносими СИК. В цяла България няма да може да се гласоподава, само че в чужбина ще може.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР