Може ли да се изчисли кога е безопасно шофьор да

...
Може ли да се изчисли кога е безопасно шофьор да
Коментари Харесай

Потенциални убийци! Хванаха над 6000 българи да шофират пияни от началото на годината


Може ли да се пресметна по кое време е безвредно водач да седне зад кормилото? Формулата за бързо изтрезняване се раздава на всички прегрешили водачи, които минават през специфична стратегия в пробационната работа в Пловдив.

" Често ми задават въпроса: Колко би трябвало да съм изпил, с цел да имам в кръвта повече от 1,2 промила? Това при всички случаи прави повече от 3 огромни напитки корав алкохол. Тоест над 300 грама. Ако би трябвало да ги сметнем в бири – това прави към 2,5 литра  бира, а във вино – към литър и 300 грама вино “, изясни Георги Марков, инспектор-психолог от регионалната работа " Изпълнение на наказванията “ в Пловдив.

Това значи, че 100 грама 40-градусова ракия се усвоява за четири часа, а 200 грама – за осем. 

" При един добре работещ черен дроб, при един добър метаболизъм, при 12 часа най-малко – би могъл да докара сутринта промилите до под 0,5 ", изясни доцент Маргарита Нешева.

На всеки час в организма се разграждат по 0,15 промила, пресмятат токсиколозите и предизвестяват, че би трябвало да се внимава най-вече с леда в питиетата.

" Разредените питиета и коктейлите също са доста рискови, тъй като тогава може да се одобри доста огромно количество алкохол. Разреденият алкохол е заплашителен капан ", сподели доцент Нешева.

За да излъжат дрегера, водачи пият глюкоза, енергийни питиета или буркан течен мед.

" Може би най-интересната, която са ми споделяли в групата, е пиенето на нафта, след консумация на алкохол. По този метод, твърди участник, би могъл да заблуди дрегера и той да не регистрира количеството алкохол “, добави Георги Марков.

Най-сигурната рецепта обаче е след препиване да се пие доста вода. И да не се кара най-малко 12 часа след тежък запой.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР