Експедицията е в изпълнение на проекта Оценка на фикотоксините и

...
Експедицията е в изпълнение на проекта Оценка на фикотоксините и
Коментари Харесай

Научна експедиция ще анализира вредни водорасли в Черно море


Експедицията е в осъществяване на плана " Оценка на фикотоксините и произвеждащите ги типове в Черно море ", обвързван със справяне с евентуалния риск от цъфтежа на нездравословните водорасли в Черно море. В изследователския екип взе участие и работна група от български учени от Института по океанология към Българска академия на науките и Медицинския университет във Варна.

Проектът цели проучване и оценка на съществуването на токсични микроводорасли в планктонната група на Западно Черно море, установяване на количественото и пространствено систематизиране на токсичните типове фитопланктон и съответните им отрови, уединяване на токсичните черноморски типове микроводорасли, проучване цъфтежа на нездравословните водорасли, идентифициране на евентуално токсични типове и установяване на зони с висок риск. В рамките на плана е включено и образование на млади откриватели за взимане на проби и обработка на планктон за разнообразни цели.

Проектът " Оценка на фикотоксинте и произвеждащите ги типове в Черно море " е част от плана на EC " EUROFLEETS+ ". Той е финансиран по Програмата за проучвания и нововъведения " Хоризонт 2020 " за основаване на алианс от европейски проучвателен флот.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР