Най-често критиците на носенето на маски посочват липсата на рандомизирани

...
Най-често критиците на носенето на маски посочват липсата на рандомизирани
Коментари Харесай

Само тези маски предпазват от COVID-19


Най-често критиците на носенето на маски показват неналичието на рандомизирани клинични изпитвания (вид теоретичен експеримент), които разпределят участници на инцидентен принцип или в контролна група.

Но последната научна констатация се основава на рандомизирано изследване, включващо близо 350 000 души в Бангладеш. Авторите на проучването откриват, че хирургическите маски, само че не и маските от плат, понижават предаването на SARS-CoV-2 в селата, където изследователският екип популяризира маски за лице и предизвиква тяхното потребление.

" Това в действителност би трябвало да поставя завършек на дебата “, споделя Ашли Стичински, откривател на инфекциозни болести от Станфордския университет в Калифорния и съавтор на отчета.

Стичински и нейните сътрудници стартират своето изследване с разработването на стратегия за поощряване на носенето на маски, включваща здравни служащи, които да примомнят на хората да носят маски на публични места. В последна сметка този метод води до утроена приложимост на маски - от единствено 13 % в контролните села (селата, където не се намесват здравни работници) до 42 % в селата, където носенето е насърчавано.

На идващия стадий откривателите съпоставят броя на случаите на COVID-19 в двете среди.

Екипът открива, че броят на симптоматичните случаи е по-нисък в селата, където използването на маски е насърчавана, в сравнение с в контролните села.

Разликата е умерена - 9%, само че откривателите допускат, че действителното понижаване на риска евентуално е доста по-висок, ненапълно тъй като не са провеждани проби за SARS-CoV-2 на хора без признаци или със признаци, които не дават отговор на определението на СЗО за заболяването.

Проучването свързва спад на риска с 11 % при приложимост на хирургически маски, в съпоставяне със спад от 5 % при приложимост на платнени маски. Тази констатация е подкрепена от лабораторни опити, чиито резултати са систематизирани в същия отчет, написа Nature.

Данните демонстрират, че даже след 10 изпирания, хирургическите маски филтрират 76 % от дребните частици, способни да предават SARS-CoV-2 по въздуха, споделя Мушфик Мобарак, икономист от университета Йейл в Ню Хейвън, Кънектикът и съавтор на публикацията.

Що се отнася до трислойните платнени маски, екипът открива, че имат успеваемост на пречистване единствено 37 % преди приложимост или преди първо изпиране.

Резултатите от изследването подтикват Моника Ганди, доктор по инфекциозни болести в Калифорнийския университет, Сан Франциско, да премине от платнени маски на хирургически. " Купих си хирургически маски - розови “, споделя тя.

" Чрез рандомизирането на цели села, последното изследване удостоверява още един път рекомендацията за носене на маски, тъй като потвърдено понижава разпространяването на вируса измежду общностите ", споделя Ганди.

Маските остават значима предварителна защита както в Бангладеш, по този начин и в други страни с ниски и междинни приходи, където достъпът до ваксини е стеснен или въобще няма ваксини. " Ако тези резултати трансформират дискурса в Съединени американски щати, където тематиката за маските се политизира ненужно, това е бонус “, споделя Мобарак.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР