Varna24.bg Марин Урумов, председател на инициативния комитет. Хората в селото, което

...
Varna24.bg Марин Урумов, председател на инициативния комитет. Хората в селото, което
Коментари Харесай

Жители на варненско село са готови да блокират пътя Варна - Белослав

Varna24.bg Марин Урумов, ръководител на инициативния комитет. 
Хората в селото, което се намира на 15 км от Варна, са подготвени да блокират пътя Варна-Белослав, само че на този стадий изчакват формален отговор от кмета на Варна Иван Портних по отношение на подложен въпрос за решаването на казуса от общински консултант по време на последното съвещание на локалния парламент. 
В писмо до Varna24.bg неотдавна Марин Урумов показа за казуса с инфраструктурата следното:

"Не целенасоченото, само че несъмнено е преобразяване на едно огромно село в гето. Селото е Константиново, отстоящо единствено на 15 км. от гр. Варна и популацията му се състои от близо две хиляди души етнически българи.
Всички тук работим в град Варна, децата ни учат там, налозите и таксите, които плащаме също пълнят държавния и общински бюджети... Насреща не желаеме повече от това, при идентични други условия, да получаваме еднообразно отношение от страна на същата тази власт, на която щем-не щем, само че плащаме и заплати.

Т.е., да имаме естествен достъп до парцелите си и канализация. Само това! Над 30% от улиците в селото са без асфалт, и при всеки проливен дъжд се трансформират в изровени от водата кални коловози. Сами се опитваме да ги насипваме с трошляк и камъни, и валираме, само че без необикновен триумф. Дори колите на незабавна помощ отхвърлят да се движат по тях и би трябвало ние да изнасяме болните до колите за спешна помощ...

Автобусът, с който пътуват учениците до гр. Варна, стопира в края на селото и на някои деца им се постанова да вървят по два - два и половина километра пеш, постоянно нападани от бездомни кучета. Не на последно място, вероятно се досещате каква пречка е това и за всеки възможен бизнесмен и вложител, решил да влага тук.

Преди избора му, кметът Портних неведнъж се ангажира с решаването на казуса. Същото се случи и след наводнението през 2016 година, по време на което два моста бяха разрушени, някои стопани изгубиха цялата си годишна продукция, доста домашни животни бяха издавени, няколко и от асфалтираните улици останаха без асфалт, и единствено провидението резервира селото от това да не се дадат и човешки жертви...

Вече сме 2018 година, а селото за община Варна като че ли не съществува. Нито деретата са укрепени, нито улиците са асфалтирани, нито имаме канализация... А аз не преставам да не възприемам, по какъв начин политиците ослепяват за гласоподавателите си, щом се доберат до властта!

Не единствено, че за селото не е отпусната нито стотинка, само че даже парите, които са гласувани от междуведомствената комисия по бедствия и повреди след наводнението също не са дадени.

Заради близостта си с огромния град, не влизаме и в листата на селата, които могат да аплайват и бъдат подкрепени за инфраструктурни планове по ПРСР, (Подмярка 7.2.)

Имаме десетки входирани молби в Голяма община улиците да бъдат асфалтирани и прекарана канализация, само че все още сме получили единствено едно огромно НИЩО!

Трябва ли още веднъж да се стига до проведени митинги и блокираме пътища, както през 2008г., когато тукашните поданици опазиха и не разрешиха учебното заведение им да бъде закрито? Нужно ли е при тази власт, единствено по този метод да решаваме проблемите си! И народна власт ли сме, в последна сметка или робия? ".

В отговор на това от Община Варна изпратиха следната информация:

"Община Варна чака към 4 млн. лева за възобновяване на пътищата и дерето в село Константиново от Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне при бедствия и повреди към Министерския съвет.

Искането за разпределяне на нужните средства е подадено незабавно след падналите дъждове през 2016г., които нанесоха обилни вреди по инфраструктурата в селото. След извършените неотложни спешно - възстановителни работи бе направена подробна оценка на вредите.

На съображение член 18 от Правилника за организацията и активността на Междуведомствената комисия Община Варна е поискала да бъдат отпуснати средства в размер на 2 511 384 лв. за възобновяване на 26 улици -- "Борис Първи ", "Булаир ", "Васил Левски ", " Верила ", "Витоша ", "Вихрен "; "Капитан Петко Воевода ", "Ком ", "Константин ", "Мусала ", "Оборище ", "П. Волов ", "Пирин ", "Ран Босилек ", "Преслав ", "Райна Княгиня ", "Родопи ", "Сан Стефано ", "Средна гора ", "Трети март ", "Хан Аспарух ", "Хан Крум ", "Хан Омуртаг ", "Христо Ботев ", "Черни връх ", "Явор ".

Подадено е и второ искане за финансиране - за план за промяна на дерето в с. Константиново, на стойност 1 403 070,00 лв. с Данък добавена стойност.

До момента в Община Варна не е получен отговор от комисията - нито отвод, нито удостоверение за разпределяне на желаните средства. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР