Varna24.bg.Както медията ни по-рано днес съобщи, черната кутия“ на падналия

...
Varna24.bg.Както медията ни по-рано днес съобщи, черната кутия“ на падналия
Коментари Харесай

Контраадмирал Михайлов: Работата по откриването на черната кутия на МИГ-29 е плод на колективни усилия!

Varna24.bg .

Както медията ни по-рано през днешния ден заяви, " черната кутия “ на падналия изтребител бе открита към 10.20 часа да тази заран на 70 метра дълбочина.

Стана ясно, че черната кутия е прибрана и промита със сладка вода, записът ще бъде разчетен в авиобаза " Граф Игнатиево “, където оборудването бе изпратено със аероплан от аеропорт Варна.

" Оказаха ни неоценима помощ в изваждането. Без специфичното съоръжение и умения тази интервенция щеше да продължи доста по-дълго. Дълбочина 70 м с други начини е доста мъчно да се откри каквото и да е. Искам да припомня, че първичният регион на интервенцията за търсене на останките беше с повърхност 80 кв. км. В хода бяха събирани спомагателни сведения. Бяхме прекъсвани два пъти от несъответствуващи хидрометеорологични условия за изследванията и проучването на морското дъно. В последна сметка регионът беше локализиран до по-малки размери – към 2 на 2 благи. Работата е взаимна и е плод на групови старания.

Кутията е прибрана, промита е със сладка вода и се съхранява в сладка вода, тъй че да се запазят нейните данни, в случай че е нарушена нейната херметичност. Оттук нататък експертите от звеното за следствие разполагат с нужната инсталация, опит и знания и ще проучват цялата информация, която се съхранява в кутията. Надяваме се информацията да може да бъде извлечена и да де повече изясненост за аргументите за случая и за последните секунди на летеца. Черната кутия ще бъде превозена със аероплан на Военновъздушни сили до авиобаза в " Граф Игнатиево “, където записът ще бъде разчетен ", изясни през днешния ден контраазмирал Михайлов. 

 

Ето какво показа и капитан ІІІ сан Мирослав Добрев, пълководец на минен ловджия " Цибър ", корабът с който бе осъществена интервенцията на Военноморски сили:

 

" Районът, в който открихме черната кутия на падналия МиГ -29, е обследван и преди. През нощта на 23 юни извършихме преход до региона на падналия МиГ-29, където бяхме разкрили неговите остатъци. Извършихме подготовка, наново проучване на региона. В 07.45 ч. бяхме приключили подготовката си. Бяхме подготвили подводните телеуправляеми апарати. Бяхме обследвали региона със сонар. След това започнахме да обследваме с подводните телеуправляеми апарати. В 10.20 черната кутия беше открита. 20 мин. работихме с подводния телеуправляем уред на компания " Хидроремонт “ за извличането и преместването на кутия на борда на минен ловджия " Цибър “. Към 10.40 ч. кутията беше на борда. Намерихме кутията на дълбочина 70 м. “, изясни капитан Добрев.

По думите му черната кутия е открита цяла на външен тип е цяла.

" Не мога да се наема да кажа за положението ѝ, с изключение на на външен тип. Специалистите ще кажат по-подробно дали ще могат да извлекат информация от нея. Районът, в който я намерихме, беше обследван, бяха открити голям брой остатъци. Наложи се с подводният телеуправляем уред да обследваме всички открити остатъци, с цел да открием самата кутия измежду множеството елементи. Тя беше при други елементи от самолета “, разясни той.

" Кутията е извадена със особено квалифициран манипулатор, който я захвана. Операцията по изваждане на черната кутия, която в действителност е оранжева, траяла към час. Преди регионът беше обследван на части. Районът е огромен, това беше предизвикването “, разясни Йордан Чернаев от компания " Хидроремонт “.

Повече вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР