Визуализация на проект на нов хотелски комплекс Щастливеца на Витоша

...
Визуализация на проект на нов хотелски комплекс Щастливеца на Витоша
Коментари Харесай

Архитектът на проекта за хотел "Щастливеца": старо мое задание, което няма да се реализира


Визуализация на план на нов хотелски комплекс " Щастливеца " на Витоша провокира мощно отвращение в обществените мрежи през миналия уикенд. Информацията беше споделена от уредниците на конкурс The Balkan Awards of Tourism Industry 2021 - PR организация " ВИП Комюникейшън ".

Тя се появи като финалист в една от категориите на състезанието - за туристически план и нововъведения, а самото събитие занапред следва - на 2 декември в хотел " Маринела ".

Идейният план за комплекс би трябвало да се намира на мястото на остарелия хотел " Щастливеца ", който беше в съседство с хижа " Алеко " и станцията на Симеоновския въжен превоз. Той беше приватизиран през 1995 година, а през 2007 година взривен от притежателите. Това не е първият път, в който за хотел " Щастливеца " се появяват визуализации.
Какво споделя архитектът
Пред " Капитал " архитектът на сегашния план Антония Христова разяснява, че планът няма да бъде осъществен. Работила е по него преди 4 години, като заданието за идейното изследване, съобразено с имота, е било предоставено от университета, в който е учила. Тя добави още, че не знае кой е притежател на терена, както и какви са неговите планове.
Реклама

" Хората да бъдат спокойни. Това е абстрактен план. Той няма да бъде осъществен. Няма входирано капиталово предложение. Няма входирано съществено желание ", споделя Христова. Тя прибавя, че е била поканена да го показа в състезанието, защото преди този момент е печелила и друга премия в друга категория.

Допълнително напрежение по тематиката се сътвори от съвпадения на имена: архитектката работи за пловдивската компания " Проарх ", като името е аналогично с компанията на някогашния основен проектант на София Петър Диков - " Проарх ".

Предположенията за появяването на визуализацията в този момент е концепцията е да се тества публичното мнение.

" Капитал " се опита да се свърже със притежателя на парцела " Алеко Щастливеца " Веселин Воденичаров, като съгласно данните в Имотния указател така продължава да се води подобен, само че не получи противоположна връзка в границите на днешния ден.
Реклама

Пред " Дневник " дирекцията на Природен парк " Витоша " пък е удостоверила, че няма импортирано капиталово желание за строителство в парцела на някогашния хотел " Щастливеца ".
Продажбата на една легенда
" Щастливеца ", издигнат в края на 60-те години, е приватизиран от тогавашния Комитет по туризъм през 1995 година Хотелът беше продаден като обект - обособена част от държавното сдружение " Алеко спорттур ". Купувач става компанията " Милтън ", част от структурата на " Трон ". Впоследствие купувачът не съумява да обезпечи пари за ремонта и препродава сдружението на Веселин Воденичаров.

Областният шеф пък продава имота. Сделката за продажбата на земята под именития хотел с размер 7500 кв.м е от 30 април 2004 година Купувач на парцела е " Алеко Щастливеца ". Старо следствие на " Капитал " демонстрира, че компанията е купила имота за сумата 113 000 лв., като със единодушието на регионалния шеф 75% от цената е била платена с компенсаторки. На процедура в брой страната е получила единствено 28 250 лв., демонстрират документите.

В едно от интервютата си Воденичаров е заявявал, че земята е трябвало да бъде продадена още при приватизацията на хотел " Щастливеца " през 1995 година " Ние вършим огромни старания за възобновяване на " Алеко Щастливеца ". Имало е благоприятни условия той да се възвърне като един тризвезден хотел. Това ще бъде, безусловно казано, едно плячкосване на софиянци. Защото аз персонално считам, че към този момент в София има една каста от хора, които в цялостния смисъл на думата имат европейски взор за това какво би трябвало да се чака от един планински курорт. Така че хотелът " Щастливеца " би трябвало да бъде построен по различен метод. Не е допустимо да бъде построен по метода, по който той е основан в края на 60-те години ", разяснява преди години Воденичаров.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Политика 3 Енергетика 1 Политика 2 Енергетика 3 Банки и финанси 1 Градове 2 Икономика 3 Политика Реклама
Съвременна Витоша
В последна сметка през 2007 година хотелът е опустошен.

Един от документите на Министерство на околната среда и водите демонстрира, че през 2009 година има входирано капиталово предложение за възобновяване на хотелски комплекс " Щастливеца " на " Алеко Щастливеца ", който включва 6 етажа и 216 кревати и 105 подземни и 52 надземни паркоместа, както и три басейна и конферентен център.
Фотограф: ARCH2O Students Week
През 2016 година в състезанието ARCH2O Students Week се появи план за " Щастливеца " на млада архитектка Елизабет Ерменкова за хотел с кристални форми.

Последната визуализация планува постройката да минава над морените, а двете тела да са свързани чрез вътрешен остъклен мост, като фасадата е напълно остъклена. Хотелът е с огромен СПА център, витамин бар, нощен бар, огромен затрупан басейн с панорамна панорама към София и планината, магазини и фризьорски салон.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Калина Горанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР