С експерта по конституционно право доц. Наталия Киселова разговаряхме в България сутрин за това

...
С експерта по конституционно право доц. Наталия Киселова разговаряхме в България сутрин за това
Коментари Харесай

Партиите бутали Румен Радев към избори 2 в 1


С специалиста по конституционно право доц. Наталия Киселова разговаряхме в " България заран "  за това по кое време най-рано президентът би трябвало да избере дата за нови избори. 

" Г-жа Нинова, на ръба на Конституцията, дава още няколко часа на парламентарните групи да трансформират позицията си и вероятно да се стигне до опция за лъчение на претендент за министър-председател. Нинова и партиите не дават опция на президента да насрочи избори на 7 ноември. Партиите в Народно събрание бутат към избори 2 в 1. Всички дружно не желаят да поемат отговорност накъде да върви страната ", съобщи доцент Киселова.

Когато несполучливо бъде върнат третият мандат, президентът би трябвало да разпусне Народното събрание, само че няма категорично записан период в Конституцията. Той ще би трябвало да издаде декрет, с който насрочва избори и разпуска Народното събрание. 

" Президентът загатна, че ще води диалози с ЦИК дали механически могат да поемат парламентарни и президентски избори. Водещи са президентските и партиите се пробват да се прикачат към към този момент плануваните президентски избори. Спестяват пари откъм акция ", уточни още доцент Киселова пред .

По думите ѝ има някои въпроси, по които би трябвало да се намерения, преди да бъдат събрани избори 2 в 1. На първо място е логистиката - да се конфигурира програмен продукт на машините, да се гласоподава с една или с две карти. Много по-сериозни са проблемите в организацията на предизборната акция и изборната администрация, счита тя. 

" Не се задава въпрос кое е в полза на гласоподавателите - акциите да се съберат или да бъдат настрана, с цел да се върнем към естествената политическа система ", посочи специалистът по конституционно право. 

Ако на 14 ноември са президентските избори, на 21 е вторият тур. ЦИК би трябвало до 48 часа най-късно да уточни двойките, които отиват на балотаж, стана ясно още от думите на доцент Киселова.

Тя позволява опцията президентът да реши, че датата на възможен балотаж на президентските избори е подобаваща за осъществяване на предварителните парламентарни избори.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР