Дистанцията на ИТ хората от същината на бизнеса води дотам,

...
Дистанцията на ИТ хората от същината на бизнеса води дотам,
Коментари Харесай


Дистанцията на ИТ хората от същината на б


Дистанцията на ИТ хората от същината на бизнеса води до такава степен, че липсва схващане за това по какъв начин технологиите могат да се приложат най-добре в интерес на бизнес задачите, споделя Горан Ангелов
(екранна фотография: IT Compass)

Нито една бизнес цел в днешно време не е достижима без помощта на високите технологии. В работата на бизнеса с технологии обаче има три спора, които му пречат да употребява ИТ по метод, който дава преднина. С тази „ тройка ” на нездравословните ИТ привички Горан Ангелов, ръководещ шеф на IBS България, изненада гостите на софтуерния конгрес IBS IT Compass, който стартира тази заран.

Първата конфликтна точка идва от обстоятелството, че през днешния ден всички се стремят да цифровизират бизнеса. Това е обикновено в актуалната конюнктура, само че всекидневно „ ИТ хората ” са надалеч от бизнеса. Те биват възприемани като обслужващо звено, което е в периферията на вниманието. Дистанцията на ИТ хората от същината на бизнеса води до такава степен, че липсва схващане за това по какъв начин технологиите могат да се приложат най-добре в интерес на бизнес задачите.

Нуждата от рационализация е втората конфликтна точка. Ние всички – като ИТ общественост – би трябвало да реагираме на тази потребност от рационализация, само че има нещо, което ни пречи: големият, грамаден „ механически дълг ”. Това е цялата напластена комбинация от взаимовръзки сред съществуващите ИТ системи, зависимости сред тях, „ закърпени ” връзки, „ заобиколни пътища ” за оправянето с отминали проблеми, разясни Ангелов. Цялата тази трудност пречи на модернизацията, спъва я, прави невъзможна реализацията ѝ.
още по темата
Нуждата от нови умения пък се среща с жесток дефицит на ИТ гении и това е третата конфликтна зона, пред която е изправен бизнесът през днешния ден, когато става дума за технологии.

„ Крайният резултат от тези спорове е, че ние, ИТ експертите, безусловно работим на ръба на хаоса ”, заключи Горан Ангелов. „ Истината е, че 70 до 80 % от напъните на ИТ отдела отиват единствено за едно – за „ гасене на пожари ”, т.е. за справяне с някаква изключителна обстановка, за нещо ненадейно ”, добави той. „ Картината е толкоз тежка, че даже най-малкият механически проблем може да се трансформира в злополучие за цялата бизнес организация ”.

За да се преодолее тази затлачена обстановка, ние напълно би трябвало да променим разбирането си за технологиите в бизнеса, акцентира Ангелов. Той уточни най-често употребяваната прилика сред ИТ в организациите и външния, „ понятния ” свят – това е градежът на постройка. „ Да, правилно е, че и в двата случая има авансово изследване, обмисляне, архитектура, развой на създаване. Но тази прилика е неправилна, тъй като постройката е въздържан, неподвижен детайл. А технологиите – те са нещо динамично, разрастващо се, изменящо се непрекъснато ”, разяснява шефът на IBS.

Според него, по-правилно е ИТ системите в бизнеса да се оприличат на конвейерна линия в областта на индустриалното произвеждане. „ Конвейерът върви, всичко към него работи и лентата върви непрестанно – това е развой! Този развой се случва с избрана експедитивност и всичко би трябвало да е координирано и хармонично. Ако някъде възникне механически проблем, той бързо се отстранява и индустриалното произвеждане незабавно продължава. Същото е и с технологиите в бизнеса, те не са нещо статично, те са развой, който върви непрекъснато и се развива ”, сподели мениджърът.

А ръководството на ИТ в бизнеса следва да се случва сходно на ръководството на индустриално произвеждане. В този непрекъснато разрастващ се развой е значимо да се доверим на автоматизацията. Само когато машините облекчават труда на хората, можем да сме спокойни, че развиването върви в вярната посока, заключи Горан Ангелов.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР