Дистанцията между двете водещи политически сили у нас е близо

...
Дистанцията между двете водещи политически сили у нас е близо
Коментари Харесай

“Тренд”: 22% от българите одобряват кабинета “Денков”, дистанцията между ПП и ГЕРБ вече е 7%

Дистанцията сред двете водещи политически сили у нас е близо 7%. Повишава се делът на смятащите предварителни парламентарни избори за нужни.

Това са главните заключения от ново изследване на „ Тренд “, отдадено на настройките на българите по отношение на главните институции и партиите.

ГЕРБ остава първа политическа мощ с поддръжка от 24.9% измежду гласуващите, следвани от обединяването „ Продължаваме промяната-Демократична България “ (18.3%). „ Възраждане “ резервира третата си позиция с поддръжка от 16.1% от гласуващите. Четвъртият в подредбата е Движение за права и свободи (13.4%), а петото място остава за Българска социалистическа партия (8.7%). Има Такъв Народ също резервират позицията си на ръба на парламентарната преграда.

Привържениците на концепцията за нови парламентарни избори се повишават с 6% по отношение на изследването през юли, като този месец доближават 31%. Въпреки това, мнението, че не са нужни предварителни парламентарни избори се споделя от близо половината – 47% от българите.

Парламентът остава с обичайно ниски равнища на позитивна оценка – 14%, като не се следи динамичност по отношение на последното изследване от месец юли.

22% показват позитивна оценка към работата на кабинета „ Денков. Отрицателната оценка се покачва в трето следващо проучване, като през септември доближава 68%. Най-голям дял на поддръжка, държавното управление среща измежду последователите на „ Продължаваме промяната-Демократична България “ – над три четвърти от тях поддържат кабинета. Запазва се разделянето в отношението по отношение на кабинета измежду симпатизантите на ГЕРБ на две почти равни групи. Електоратите на останалите обединения показват в голямото си болшинство негативна оценка.

Незначителна смяна има и в оценката за работата на президента. Въпреки изострянето в тона сред държавното управление и президента, позитивната оценката за работата на президента е на познатите равнища от 36%, а негативната 52%. /БГНЕС

Проучването на „ Тренд “ е по поръчка на вестник „ 24 часа ”. Изследването е осъществено в интервала сред 2 и 8 септември 2023 година посредством директно полустандартизирано изявление “лице в лице ” с таблет измежду 1002 души на възраст 18+.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР