Дискутирането на създаването на работещ модел за борба с корупцията,

...
Дискутирането на създаването на работещ модел за борба с корупцията,
Коментари Харесай

Милен Любенов: Президентът ще натрупа негативи в дългосрочен план от кадруването в новия антикорупционен орган

Дискутирането на основаването на работещ модел за битка с корупцията, което следва на втория КСНС под председателството на Румен Радев, изисква досега да сме създали разбор за какво досега няма подобен.Това сподели за предаването " Преди всички " по " Хоризонт " Милен Любенов - политолог, учител в СУ, и някогашен секретар по вътрешната политика на президента Росен Плевнелиев и добави:
Очевидно проблемите не са единствено институционални, защото  и в този момент има органи, които могат да проверяват корупцията, имат целия инструментариум да го вършат и това е добре написано в законодателната уредба на страната. Защо не го вършат? Това е различен въпрос! И отговорът е явен - или не знаят по какъв начин да работят, а аз се колебая в това, или не желаят.Очевиден е стремежът на президента Радев да се нарежда в тематиката, обвързвана с битката против корупцията, разяснява Любенов.На този стадий е дал поръчка, че по-скоро поддържа плана на Българска социалистическа партия и той самият изяви подготвеност да назначава ръководителя на този орган, тъй че по-скоро той е заел позиция по тази тематика. Сега, оттук насетне какво ще се случи на този Консултативен съвет за национална сигурност, не знам дали ще се стигне до някакъв компромис и консенсус.

Този орган е претрупан с доста упования. Президентската институция е натоварена също с доста огромни упования. Президентът обаче по никакъв метод не може да реализира надзор върху този орган. Дори и да назначи ръковдителя на този орган, по какъв начин този началник по-късно ще бъде заменен? Ами той ще има избран мандат, закрепен. Той не може да бъде отхвърлен. Президентът не може да каже след една година: " Аз го назначих. Сега към този момент той не работи добре. Дай да го сменя ". Не може това да се случи, защото мандатът ще бъде закрепен... Може да бъде направено с нови законови промени, в случай че променяме функционалностите на този орган. От това, съгласно мен, президентът единствено ще натрупа негативи в дълготраен проект.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР