Дискутира се присъединяването на България към операцията в Червено море

...
Дискутира се присъединяването на България към операцията в Червено море
Коментари Харесай

Обсъжда се присъединяването на България към операцията в Червено море и Аденския залив, каза министър Тодор Тагарев

Дискутира се присъединението на България към интервенцията в Червено море и Аденския залив. Това сподели пред публицисти в Карлово министърът на защитата Тодор Тагарев, представен от Българска телеграфна агенция. България е една от най-пострадалите страни от протичащото се в този район. Въпреки че не сме морска мощ, ние имаме директен интерес и ще търсим метод да допринесем към тази интервенция.

Това е огромен проблем като цяло за корабоплаването и доста страни се включиха в тази интервенция. Тя е за обезпечаване на сигурността на корабоплаването и срещу тези терористични дейности, добави Тодор Тагарев.  

Имаме подготвеност за присъединяване, съобщи още министърът. Той уточни, че се държи непрекъсната връзка за положението на нашите сънародници.

Българските моряци са в положително положение, увери Тагарев.

В Карлово министърът на защитата взе участие във възпоменателна гала във връзка 20 години от атентата в Кербала.

Съединени американски щати оповестиха по-рано, че стартира интернационална интервенция за отбрана на корабоплаването в Червено море. Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин посети Бахрейн на фона на зачестилите набези против кораби. Малката островна страна в Персийския залив е база на Пети американски флот, който дава отговор за Близкия изток. В интервенцията ще се включат 10 страни - Съединените щати, Англия, Франция, Канада, Италия, Испания, Нидерландия, Норвегия, Сейшелските острови и Бахрейн, сподели Остин. Той добави, че някои от страните ще патрулират взаимно в южната част на Червено море и Аденския залив, а други ще оказват помощ с разследваща информация.

Българското министерство на външните работи заяви на 21.12.2023 година, че работи взаимно с сътрудници и страни, които имат техни жители на борда на корабите „ Галакси лийдър “ и „ Руен “, за освобождението на плавателните съдове и екипажите им.

Товарният транспортен съд „ Галакси лийдър “ с българи на борда бе покорен от йеменските бунтовници хуси в Червено море в края на ноември.

Сегашният кабинет продължи проекта за повишаване на разноските за защита и за идната година планираме малко над 2% от брутния вътрешен артикул да бъдат ориентирани към нея. Това сподели пред публицисти в Карлово министърът на защитата Тодор Тагарев. Той добави, че бюджетната рамка за идващите години е да се поддържа равнище от най-малко 2%. По думите му това е „ доста съществено “ ресурсно обезпечаване и въпросът пред екипа на министерството е по какъв начин по най-хубав метод да изразходва растящите запаси.

Тагарев уточни още,че трите огромни плана за рационализация на Българската войска се извършват на разнообразни стадии.

Много близо сме до подписване на контракт за съвременни 3D радари, а в идващите години предпочитани ще са системи за противоракетна и противовъздушна защита, създаване на нова инфраструктура, основаване на дивизионен щаб и продължение на вложенията в Сухопътни войски, изясни министърът.

В бъдеще ще се влага в създаване на нови решения, развойна активност и научни проучвания, сподели още Тодор Тагарев.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР