Дискутира се присъединяването на България към операцията в Червено море

...
Дискутира се присъединяването на България към операцията в Червено море
Коментари Харесай

Дискутира се присъединяването на България към операцията в Червено море и Аденския залив, каза министър Тодор Тагарев

Дискутира се присъединението на България към интервенцията в Червено море и Аденския залив. Това сподели пред публицисти в Карлово министърът на защитата. България е една от най-пострадалите страни от протичащото се в този район. Въпреки че не сме морска мощ, ние имаме директен интерес и ще търсим метод да допринесем към тази интервенция.

Това е огромен проблем като цяло за корабоплаването и доста страни се включиха в тази интервенция. Тя е за обезпечаване на сигурността на корабоплаването и срещу тези терористични дейности, добави. Имаме подготвеност за присъединяване, съобщи още министърът. Той уточни, че се държи непрекъсната връзка за положението на нашите сънародници. Българските моряци са в положително положение, увери Тагарев.

Съединени американски щати оповестиха по-рано, че стартира интернационална интервенция за отбрана на корабоплаването в Червено море.

Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин посети Бахрейн на фона на зачестилите набези против кораби. Малката островна страна в Персийския залив е база на Пети американски флот, който дава отговор за Близкия изток. В интервенцията ще се включат 10 страни - Съединените щати, Англия, Франция, Канада, Италия, Испания, Нидерландия, Норвегия, Сейшелските острови и Бахрейн, сподели Остин. Той добави, че някои от страните ще патрулират взаимно в южната част на Червено море и Аденския залив, а други ще оказват помощ с разследваща информация. Българското министерство на външните работи заяви на 21.12.2023 година, че работи взаимно с сътрудници и страни, които имат техни жители на борда на корабите „ Галакси лийдър “ и „ Руен “, за освобождението на плавателните съдове и екипажите им.

 Товарният транспортен съд „ Галакси лийдър “ с българи на борда бе покорен от йеменските бунтовници хуси в Червено море в края на ноември. Плаващ под малтийски байрак транспортен съд, който е българска благосъстоятелност – „ Руен “, е бил взет на абордаж след случай в Арабско море край крайбрежията на остров Сокотра в Йемен, съобши на 19.12.2023г Ройтерс.

В Карлово министърът на защитата взе участие във възпоменателна гала във връзка 20 години от атентата в Кербала.

Министърът на защитата посочи в словото си:

" Ние ценим напъните на нашите военнослужещи, приноса им към интернационалния мир и сигурност, и се покланяме надълбоко към героизма и жертвите, които ние дадохме в тези интервенции, и също по този начин достойното носене на службата в спокойно време. Поклон пред паметта на починалите! "

" Длъжни сме да изречем имената и на другите мъже, оставили вечно своята младост при осъществяване на задачата в Ирак ",  заяви от своя страна началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов:

" Ние сме длъжни да изречем имената и на другите мъже, оставили вечно своята младост при осъществяване на задачата в Ирак. Това са офицерски претенденти Димитър Димитров, Владимир Пашов, Гърди Гърдев, Преслав Стоянов, Валентин Донев, Паун Георгиев, Цветан Камов и Марин Милев. Коленичим пред паметта на бойците, които в спокойно време изгубиха живота си при осъществяване на своя дълг. Те са героите от най-новата ни военна история и техните имена ще останат вечно в нас. Изразявам благодарност и към тези потърпевши в тази покруса, понесли философски получените контузии ".

И през днешния ден български мъже и дами с пагон утвърждават името на България като заслужен съдружник и бранител на мира, стабилността и сигурността на Балканите и по света, в това число и в Ирак, посочи адмирал Ефтимов. Военната специалност е работа в името на обществото и Родината. Тя крие опасности и провокации. За да ги понижим в оптималната степен, работим за всестранното обезпечаване на военнослужещите и тяхната натренираност.

Оперативната съгласуемост и общоприети процедури са значима стъпка от нашата активност. Натрупан е опит в интервенциите зад граница, извлечени са поуките - акцентира началникът на защитата.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР