Дискусията между партиите Продължаваме промяната, БСП, ИТН и ДБ обхвана

...
Дискусията между партиите Продължаваме промяната, БСП, ИТН и ДБ обхвана
Коментари Харесай

Кирил Петков се надява Гешев сам да подаде оставка

Дискусията сред партиите " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България обхвана диалозите за сформиране на държавно управление със сферата " Правосъдие ". Тя бе водена от съпредседателя на " Продължаваме промяната " (ПП) Кирил Петков . Всяка една от партиите в началото показа стратегиите и целите си за развиване на правораздаването.

Продължаваме промяната

Кирил Петков е окуражен от това, което вижда. Първото нещо, до момента в който бил министър на стопанската система, и при всеки диалог с вложител или инвестиция, било неналичието на правораздаване и корупция. Корупцията е бранд, който е обвързван с България и би трябвало да се обърне и страната да стане като модел за ускорение на корупцията в оптимално бърз период, настоя съпредседателят на Политическа партия. Ние би трябвало да помислим по какъв начин да има задоволително углавен тласък, с цел да няма корупция. Другото, което е, че всеки желае да има възприятието за правдивост.

Кирил Петков е щастлив, че вижда ограниченията на останалите партии за това, че се прави коалиция с мандат 4 години. Трябва да се направи пътна карта, в която да се покаже в оптимален период напредък, настоя Петков.

Политическа партия оферират е нова комисия към Народно събрание, която да е натоварена с битката с корупцията. Комисията следва да има най-малко три задания - отчет, който да установи систематичното несъблюдение на дилемите на КПКОНПИ, одобряване на цели и тактики за КПКОНПИ и преразглеждане на информацията за данни за закононарушения, осъществени от магистрати.

Политическа партия оферират още промяна на активността на КПКОНПИ.

От Политическа партия желаят още инспекторатите към министерствата да преминат към новата комисия към Народното събрание. След като комисията приключи своята работа пътят, по който следва да действа комисията е сигнал до прокуратурата.

Демократична България

Адвокат Надежда Йорданова изясни, че Демократична България имат пет основни цели разграничени на краткосрочни, средносрочни и дълготрайни ограничения. Демократична България упорства за самостоятелен съд, без значение правораздаване посредством промяна на Висш съдебен съвет, промяна в прокуратурата, промяна в Антикорупционната комисия и по-добър достъп на жителите до правораздаване.

Краткосрочна мярка на Демократична България закриването на профилирания съд и профилираната прокуратура.

Дългосрочната мярка пред Демократична България е преосмисляне на обстановката с Комисията за защита на конкуренцията.

Атанас Славов съобщи, че не би трябвало да има опция за директно политическо кадруване във Висш съдебен съвет. Цел номер едно остава промяна на основния прокурор Иван Гешев, намаляването му на мандата на 5 години. В тематиката за освобождението на основния прокурор би трябвало да се включи Народното събрание като една институция, която работи пред всички. Трябва да има в процедурата по назначение на основния прокурор две законни институции - президент и Народно заседание.

ИТН

Радостин Василев напомни, че Има Такъв Народ постоянно са се срещали в границите на парламентарните групи с Демократична България и Българска социалистическа партия, а слушайки ги в този момент на полемиката за правораздаването, няколко пъти се усмихнали, тъй като техните цели, съответстват с тези на Има Такъв Народ.

Обща визия на Има Такъв Народ е в три институционални модула - правата и ползите на жителите, бизнеса и страната и реализиране на самостоятелност, бистрота и връщане доверието на жителите в правосъдната система. България страда от недостиг на доверие в институциите, уточни Василев.

Визията на Има Такъв Народ за правосъдната промяна е Висш съдебен съвет да се раздели на съдийски и прокурорски съвет с реформиране на активността на кадровия орган. Дотук Има Такъв Народ имат изцяло припокриване с казаното от страна на Демократична България. Извън промяната на правосъдната власт посредством смяна в прокуратурата и Висш съдебен съвет има доста детайлни стъпки, които би трябвало да се създадат - достъпът до правораздаване, правосъдните актове, електронното правораздаване. Именно електронното правораздаване е акцент на Има Такъв Народ.

Има Такъв Народ виждат противодействието на корупцията като инструмент, който може да бъде усъвършенстван в няколко насоки - изменение в Наказателния кодекс. Има Такъв Народ желаят поетапно въвеждане на безмълвното единодушие.

От Има Такъв Народ по време на полемиката за правораздаването участва и ръководителят на последните два Народното събрание Ива Митева. Тя съобщи, че настоя да има промяна на законодателството, а на промяна на юридическото обучение, както споделили от Демократична България. Народното събрание стана за смях със законите, които създаде, отсече Митева.

Трябва да се премисли дали Висш съдебен съвет да продължи да съществува в сегашната си форма. Ива Митева е съперник на премахването на парламентарната квота в кадровия орган. Тя настоя да се отстранен партийните квоти в ЦИК. Мажоритарната система няма да е алена линия за Има Такъв Народ, само че би трябвало да се направи разбор за какво е тази незаинтересованост и за какво хората са отчуждени от политиката.

Българска социалистическа партия

От името на Българска социалистическа партия Филип Попов изложи няколко целта: възобновяване качеството на законодателния развой, закриването на профилирания съд и прокуратура, въвеждане на правосъден надзор върху отхвърли да се образува досъдебно произвеждане против основния прокурор, преобразяване на Комисията за КПКОНПИ от бухалка в обикновено работещо звено, Министерство на правосъдието да се трансформира в главен център и основател на нужните промени в правосъдната власт.

Има огромно припокриване на задачите на Българска социалистическа партия с останалите партии - Политическа партия, Демократична България и Има Такъв Народ.

Другите двама представители от Българска социалистическа партия бяха Крум Зарков и Иван Ченчев.

Няма да има наши, ваши, трети или пети. Всичко ще бъде под общ критерий , надява се Кирил Петков. С всичките неща, които вижда е окуражен, че България ще бъде друга, в случай че по-голяма част от стратегиите бъдат осъществени.

Той се надява основният прокурор Иван Гешев самичък да подаде оставката си, откакто бъде направено съдружно мнозинств о. Време е човек да знае по кое време да се отдръпна, тъй като смяната явно е пристигнала, като може да има огромно болшинство в Народното събрание, акцентира Кирил Петков.

Петков желае всички планове да бъдат импортирани в Народното събрание от името на обединението.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР