Дискусия на тема Автоцензурата - проблем на българската журналистика?, организирана

...
Дискусия на тема Автоцензурата - проблем на българската журналистика?, организирана
Коментари Харесай

Такова чудо като Волгин няма! Путинофилски драми в СЕМ

Дискусия на тематика " Автоцензурата - проблем на българската публицистика? ", проведена от Съвета за електронни медии, внезапно се трансформира в разискване на путинофилското отроче на Петър Волгин " Политически НЕкоректно " по БНР.

На полемиката участваха голям брой изтъкнати публицисти, измежду които Златимир Йочев (bTV), Георги Любенов (БНТ), Миролюба Бенатова (TV1), Константин Вълков (Дарик), Диана Янкулова (БНР), Асен Йорданов (Биволъ), Илия Вълков (АЕЖ) и Калин Манолов. На срещата участва и някогашният ръководител на Съвет за електронни медии доцент Георги Лозанов.

Калин Манолов изиска тематиката за автоцензурата да се конкретизира към войната в Украйна и да се посочи какво би трябвало да бъде цензурирано или автоцензурирано по тематиката. Той уточни, че мненията са полярни и че няма по какъв начин двете страни да се консолидират.

" Това, което витае във въздуха, само че никой не споделя е, че приказваме за Петър Волгин. Вие му вършиме мониторинг на всеки три месеца и се открива, че няма нарушаване на морала. Как стигате до този извод, откакто преди този момент констатирате нарушаване? Волгин герой против цензурата ли е със своето предаване? ", попита Манолов. 

Председателят на Съвет за електронни медии Соня Момчилова го попита какво чака от Съвета като регулатор: " Да формулираме тези? Да ви пишем въпросите? Наскоро Вие имахте опция да му бъдете директен конкурент и да надделеете с можене в ефир ", означи тя. 

Манолов разгласи, че предаването " Политически НЕкоректно " е проява на безсилието на управлението на БНР. Момчилова посочи, че става дума за доверието на слушателите, на което Манолов отговори, че с него доста се спекулира:

" Не, не се споделя доверие. Казва се операция. С някакви нагласени изследвания излезе, че моят рейтинг е по-нисък. Не ми обяснявайте какъв публицист съм. Петър Волгин не е публицист, той е агитатор. "

Соня Момчилова уточни, че Волгин не участва на полемиката. Тя сподели, че не е предполагала, че ще участва на това публицисти да упорстват за оставката на различен публицист.

" Аз не желая оставката му, а да се съблюдава Законът за телевизията и радиото. Чл. 6 от него задължава всички водещи от медии с обща устременост да дават всички гледни точки ", отговори Калин Манолов. 

Доц. Георги Лозанов също подхвана тематиката Волгин и разгласи, че той е бил " демократичен, свободен вид публицист " преди да влезе в пропагандна роля. Лозанов уточни, че въпросът е дали, когато си социална медия, можеш да държиш в цялото си предаване да възпроизвеждат твоята позиция.

" Няма различен като Волгин - такова знамение няма. Такъв огромен извършител на закона за публични медии аз не съм виждал. Проучванията демонстрират, че няма пресечна точка сред слушателите на Волгин и слушателите на Силвия Великова. Не е въпросът просто да се глоби Волгин, а аудиторията да е предпазена, да има избор, и в случай че може - да избере друго ", сподели Лозанов. 

Лозанов съобщи, че днешната цензура е " постистина ", в която се постановат тайни теории и че едва ли има как СЕМ да противостои на този развой. По думите му единствено публицистите могат да противодействат на това явление със собствената си съвест и процедура.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР