Дискриминиран гражданин © Юлия Лазарова Още по темата КЗК глоби

...
Дискриминиран гражданин © Юлия Лазарова Още по темата КЗК глоби
Коментари Харесай

Комисията за защита от дискриминация обяви война на интернет

Дискриминиран жител

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Комисия за защита на конкуренцията санкции пет компании за кисело мляко за непозволени опаковки

Компаниите са основатели за смяна на БДС за киселото мляко в частта за опаковките
20 мар 2018
ГЕРБ отсрочи ратификацията на Истанбулската спогодба

Според Цветан Цветанов документът ще бъде гласуван до края на европредседателството
25 яну 2018
Мнения Daily - Много погрешни неща се споделиха за Истанбулската спогодба

И още: Отричането на Истанбулската спогодба е борба за признание; Страхът ражда диверсанти; От нас Европейски Съюз чака да търсим мостове към Турция
24 яну 2018 " В сегашния двадесет и първи век боравенето/неборавенето с световната електронна мрежа (интернет) и използването/неизползването на хардуерни и софтуерни артикули за достъп до нея е същностна за личността характерност и попада в обсега на предпазения симптом " персонално състояние " Това е един от причините, с които Комисията за отбрана от дискриминация приема, че 5% отстъпка, която жителите употребяват в случай че си подадат декларация онлайн, е непряка дискриминация.

Решението е преразказано на уеб страницата на комисията (който образно демонстрира, за какво регулаторът е враждебно надъхан към интернет). От известието разбираме, че комисията е била сезирана с тъжба.

КЗД разделя хората на две групи - тези, " употребяващи интернет и електронни осведомителни системи (т. нар. лични компютри, преносими компютри, смартфони) " и останалите, които не употребяват. Чрез наредбата в Закона за налозите върху приходите на физическите лица са дикриминирани " физическите лица, които не употребяват интернет и в по-общ смисъл осведомителни технологии, са били сложени в по-неблагоприятно състояние при декларирането и заплащането на данъчните им отговорности спрямо лицата, употребяващи осведомителни технологии и интернет. "

Регулаторът приема, че наредбата " вкарва неравно отнасяне сред разнообразни публични групи, което следва да се квалифицира като непряка дискриминация. "

Без да показва никакви справедливи данни КЗД приема, че " колкото и значителен детайл от битието на забележителна част от жителите в страната да са осведомителните технологии " е " общоизвестно ", че " въпреки всичко съществува избран (значителен) % от популацията, което не борави с тях " и при приемааето на измененията " и не е открит баланс сред конкуриращите се ползи, като не е регистрирано, че за избрана група данъкоплатци въобще е невероятно да подадат по електронен път своите годишни данъчни заявления. "

Въпросната група, споделя КЗД, не че не желае, а е в справедлива неспособност да употребява интернет. Регулаторът дава съответен образец кои са евентуално дискриминирани: " лицата, които нямат компютърни умения (каквито са огромна част от лицата в напреднала възраст), лицата, които не разполагат със средства за закупуването на електронна компютърна система, лицата, които не могат да си разрешат да заплащат за услугата, посредством която се реализира достъпът до интернет пространството, не разполагат с друга опция, с изключение на да подадат своята годишна данъчна декларация на книжен притежател. "

Според комисията " тези лица обаче, както и всички други жители на Република България, имат правото да получават приходи от разнообразни законосъобразни действия, като избран % от своите приходи тези лица дават на страната под формата на налози. "

Освен наредбата на закона, която е непряка дискриминация на симптом " персонално състояние ", КЗД приема, че дискриминационна е и практиката на " Националната организация по приходите и нейните териториални поделения, която се е основавала на тази наредба, също има дискриминационен темперамент. "

КЗД насочва рекомендация до министъра на финансите да анлизира резултатите от настоящите разпореда и да внесе, при нужда, законодателни промени, с цел да бъдат отстранена дискриминирането.

Всъщност по-ниските такси и отстъпки за прилагане на електронни услуги се дължи на обстоятелството, че разноските на страната са по-малки.

Решението на КЗД на процедура споделя, че услугите на електронното държавно управление са дискриминационни. Ако логиката на комисията, в чийто състав има фрагменти, близки до ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи (сред тях и някогашния зам.-министър на правораздаването и функционер от Движение за права и свободи Сабрие Сапунджиева), бъде възприета, то би трябвало да отпаднат по-ниските такси, въведени за редица услуги, предоставяни от страната - свидетелства за съдимост, удостоверения, вписвания в комерсиалния указател.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР