Дискриминацията и експлоатацията на жените са най-големият проблем в областта

...
Дискриминацията и експлоатацията на жените са най-големият проблем в областта
Коментари Харесай

ООН: Дискриминацията на жените е най-големият проблем на днешния свят

Дискриминацията и употребата на дамите са най-големият проблем в региона на човешките права в днешния свят, съобщи генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш.

Световната общност би трябвало да преодолее доста трудности в битката за реализиране на тъждество сред половете, разширението на правата и опциите на дамите, настоя той в обръщение за 8 март.

В историята на отбраната на правата на дамите настъпи преломен миг - неравенството, което води до подтисничество и дискриминация, притегля вниманието както в никакъв случай до момента, споделя Гутериш, предава ТАСС.

Той цитира данни, съгласно които над 1 милиарда дами по света са лишени от правна отбрана при домашно полово принуждение, а разликата в заплащането на дамите и мъжете доближава до 40%.

Дори да има закони, те постоянно не се съблюдават, а дамите, които търсят правна отбрана, срещат съмнение, очернят ги и се отнасят към тях несериозно, акцентира Гутериш.

Междувременно Евростат разгласи, че към момента има обилни разлики в заплащането в Европейски Съюз и дамите получават приблизително 16% по-малко от мъжете.

За всяко евро, което един мъж печели на час, дамата получава приблизително 84 цента съгласно данните за 2016, систематизирани от европейската статистика.

Ножицата в заплащането доближава до 25,3% в Естония, 21,8% в Чехия, 21,5% в Германия. Отличниците с най-малка разлика са Румъния (5,2%), Италия и Люксембург (5,3 и 5,5%).

Според формалната статистика дамите в България получават с 14,4% по-малко от мъжете по данни за 2016.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР