Диригентската трактовка в най-новата варненска постановка на „Ернани“ е на

...
Диригентската трактовка в най-новата варненска постановка на „Ернани“ е на
Коментари Харесай

Ернани на сцената на Опера в Летния театър - Варна 2022

Диригентската трактовка в най-новата варненска режисура на „ Ернани “ е на маестро Григор Паликаров, един от най-големите модерни диригенти с интернационално самопризнание, непрекъснат посетител диригент на Държавна опера Варна. Режисьорът от Националната опера и балет на районен съд Македония Деян Прошев, който към този момент е поставял няколко пъти на варненска сцена, е поканен да направи в този момент първия си прочит на „ Ернани “. Автор на сценографията и костюмите на солистите е Денис Иванов, останалите костюми са дело на Лора Маринова и Мария Трендафилова. Хореографията на „ Ернани “ слага Светлана Тоншева, балетмайстор на Държавна опера Варна.

Режисьорът Деян Прошев акцентира, че наличието на „ Ернани “ в афиша на един оперен спектакъл приказва за неговото високо равнище. С шефа на Театрално-музикален продуцентски център Варна Даниела Димова е разисквана опцията спектакълът да бъде показан и на сцената на Националната опера и балет на Република Северна Македония в най-скоро време.

За триумфа на постановката подсигуряват качествата на огромния тенор Иван Момиров, който прави интернационална кариера. Режисьорът е на мнение, че ролята на Ернани като че ли е написана за него.

„ Ернани “ бе заглавието, което същински ми липсваше, веселя, че най-накрая му пристигна времето, тъй като имам вяра, че всяка роля идва в точния миг “, споделя тенорът. Той акцентира романтизма в героя си и го съпоставя с Вертер на Гьоте.

„ С литературния прототип, основан в интервал на огромни разтърсвания, Юго предлага нов вид сюжет, в който достойнството, достолепието и любовта са висш закон, подложен над персоналното благополучие. Ернани не е единствено отмъстител, той въплъщава концепциите на Юго и Верди за едно ново светоусещане, за идеали, които постоянно ще вълнуват човечеството “, споделя артистът и прибавя, че Ернани се играе от най-хубавите реализатори на френските подиуми – в театъра Жерар Филип и Жан Маре, а в операта – Франко Корели и Марио дел Монако. Той насочва покана за премиерата към цялата франкофонска общественост и към феновете на тази просвета като ученик на Френската гимназия във Варна.

На диригентския пулт на „ Ернани “ застава маестро Григор Паликаров, който е щастлив, че след повече от 10 години спиране Държавна опера – Варна още веднъж сервира на публиката това заглавие, което не участва постоянно на българската оперна сцена, само че може да се открие в афишите на всички огромни оперни театри по света. Той отбелязва, че ранната музикална драматургия на Верди е предизвикателство за диригента и солистите, тъй като се срещат дълги красиви музикални епизоди, само че до момента в който всичко върви умерено, внезапно обстановката внезапно се трансформира.



Григор Паликаров

Необходими са в действителност доста положителни гласове и такива са открити за постановката в лицето на Иван Момиров – Ернани, Сузана Бранкини – Елвира, Деян Вачков – Гомес да Силва и Пламен Димитров – Дон Карлос. Техните герои образуват любовния четириъгълник в сюжета на либретото на Франческо Мария Пиаве, което следва едноименната драма на Виктор Юго.



Сузана Бранкини



Иван Момиров



Деян Вачков



Пламен Димитров

Премиерата на „ Ернани “ на Държавна опера – Варна се посвещава на маестро Борислав Иванов – шеф, артистичен шеф, наставник и създател, посветил огромна част от живота и творчеството си на оперния спектакъл в родния си град, персона с големи заслуги за актуалното оперно изкуство. През август тази година той щеше да навърши 91 години.



Борислав Иванов

„ Ернани “ е считана за опера на достойнството. В операта са заложени правилата на сантименталния спектакъл, с неговите блестящо обагрени, комплицирани и постоянно спорни характери. Джузепе Верди композира операта по либретото на Франческо Мария Пиаве, което следва сюжета в едноименната драма на Виктор Юго. Избраник на красивата Елвира е бунтовникът Ернани, който в действителност е аристократ, само че тя е сгодена за Гомес да Силва – неин чичо, а и кралят на Испания Дон Карлос претендира за сърцето й.

В любовния четириъгълник бушуват пристрастености, героите се борят за своята обич, само че и за своята чест и Верди дава ослепителен музикален израз на този комплициран прочувствен възел.

Представена за пръв път на 9.03.1844 година във Венеция, операта „ Ернани “ се трансформира в един от бисерите в творчеството на великия композитор. В 75-годишната история на Държавна опера Варна постановката на „ Ернани “ 2022 е четвърта подред след театралните реализации през 1960, 1989 и 2010 година

Диригент на хора Цветан Крумов

Плакат Славяна Иванова

В функциите:

ЕРНАНИ – Иван Момиров

ЕЛВИРА – Сузана Бранкини

ГОМЕС ДА СИЛВА – Деян Вачков

Дело за оперативно наблюдение КАРЛОС – Пламен Димитров

Дело за оперативно наблюдение РИКАРДО – Пламен Райков

ЯГО – Петър Петров

ДЖОВАНА – Благовеста Статева

Солисти, оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна

Концертмайстор Красимир Щерев. Помощник режисьори: Димитър Левичаров, Радинела Василева. Корепетитори: Жанета Бенун, Веселина Маринова, Соси Чифчиян, Руслан Павлов. Суфльор Димитър Фурнаджиев.

Заглавната фотография е от постановката на „ Ернани “ от 2010г. на режисьора Кузман Попов.
Източник: blife.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР