Диригентът на Херсонската филхармония Юрий Керпатенко беше убит в дома

...
Диригентът на Херсонската филхармония Юрий Керпатенко беше убит в дома
Коментари Харесай

Подчини се или умри. Как украински диригент беше убит, защото отказа да участва в концерт

Диригентът на Херсонската филхармония Юрий Керпатенко беше погубен в дома си от съветски военни. Как един невъоръжен музикант провокира това? Като отхвърли да взе участие в концерт в възхвала на окупацията.

Юрий Керпатенко е основен диригент на музикално-драматичния спектакъл " Николай Кулиш " в окупирания от съветската войска украински град Херсон. Когато съветските военни отиват при него и желаят да взе участие в концерт, който да покаже какъв брой добре се живее в окупирания град, 46-годишният мъж отхвърля. Отиват повторно, само че той отново отхвърля. Накрая отиват не с цел да го убедят, а с цел да го убият.

Новината за убийството на Керпатенко обиколи света и провокира гневни реакции. Към първичното известие за гибелта му украинските медии прибавят още един факт - че той е бил убит с автоматизирано оръжие през вратата на жилището си в Херсон.

Украинската прокуратура заяви, че е почнала следствие на убийството.
" Ще дойдем при теб още веднъж "
Всичко стартира, откакто Керпатенко отхвърля да взе участие в концерт в възхвала на съжителството сред съветската войска и хората в окупирания град, заяви украинското министерство на културата.

В концерта на 1 октомври - Международния ден на музиката, трябвало да взе участие камерният оркестър " Гилея ", чийто основен диригент е Керпатенко.

Представители на съветските служби за сигурност няколко пъти посещават дома му и организират диалози, в опит да го убедят, само че той по този начин и не се съгласява.

" В навечерието на убийството му, откакто получиха нов отвод, те споделиха: " Ще дойдем при теб още веднъж " … Върнаха се и просто го гръмнаха там. Бих желала цяла Украйна да знае за това ", написа след убийството му кореспондентката на украинската телевизия TSN Олена Ванина .

Членовете на фамилията отвън Херсон са изгубили връзка с диригента през септември, се споделя в известието на украинската прокуратура.
" Каза им в лицето всичко "
Интересът на съветските сили към Херсонската филхармония се демонстрира още напролет. За неин началник е назначен Владимир Яценко - някогашен шеф на Двореца на културата. Дясната му ръка е Надежда Ситар - дълготраен живописен началник на филхармонията, която поддържа съветската власт, написа платформата за самостоятелни кримски публицисти INжир Медиа.

От април Ситар интензивно пропагандира херсонските музиканти и актьори да сътрудничат с назначените от Русия управляващи. Според известия в обществените мрежи някои от тях даже са били заплашвани. В резултат Ситар попада в " базата данни за предатели ", в която украинците събират информация за хора, които интензивно оказват помощ на съветската власт.
 Юрий Керпатенко с музиканти. Снимката е архивна
В средата на лятото окупационната администрация разпорежда на Ситар и Яценко да провеждат празничен концерт в Херсон на 1 октомври с известния локален камерен оркестър " Гилеа ". Идеята е да бъде показана една идеализирана картина на живота в града - хората си почиват, вървят на концерти и са удовлетворени. Това събитие е и една от точките в проекта на Службата за информационно-психологически интервенции на Федералната работа за сигурност (ФСБ) на Русия.

За да се събере камерен оркестър, който е от най-малко 16 души, и да се направи концертна стратегия с него, е нужен диригент. Тук обаче поражда компликация - диригентът Керпатенко настойчиво не се съгласява, когато Ситар и Яценко неведнъж го молят да взе участие в концерта.

Служителите на ФСБ стартират да посещават жилището на Керпатенко. Въпреки заканите, диригентът отхвърля и най-после е убит.

В последна сметка концертът за Международния ден на музиката се състои. Само че няма камерен оркестър. На сцената на Херсонския лицей по музикално изкуство назначената от Москва администрация извежда " струнен квинтет " - едвам петима музиканти от някогашния състав на " Гилеа ", които са се съгласили да вземат участие.

Проруската администрация е възприемала Керпатенко като запалаха освен поради отхвърли му да взе участие в концерта, а и тъй като той е рускоговорящ, израснал е с съветската просвета и музика и има другари в Русия, споделя журналистът Олег Елисеев , който предложи филхармонията да бъде кръстена на диригента. Керпатенко интензивно поддържа си във Facebook, където осъжда дейностите на съветските военни.

" Този факт се оказва изключително провокиращ за съветските служби ", прибавя Елисеев. " Той сподели в лицето на окупаторите всичко, което мисли за тях, съзнавайки вероятните последствия, и умря непослушен. "
" Подчини се или умри "
Много украински и задгранични създатели осъдиха убийството на Юрий Керпатенко.

" Политиката на Русия " подчини се или умри " против артистите, не е нова. Това е стогодишна история ", разяснява финландско-украинската диригентка Далия Стасевска .

Диригентът Семьон Бичков - музикален шеф на Чешката филхармония, който е напуснал Русия още през 70-те години на предишния век, дефинира дейностите на съветските сили като " чист геноцид ".

" Трагичната подигравка на това е, че се приказва за превъзходството на съветската просвета, за нейния хуманизъм. А убиха човек, който в действителност внася хубост в живота на хората. Това е непоносимо ", добави той.

" Не можем и не би трябвало да привикваме с бруталните убийства на ярки, надарени и смели хора, чиято единствена виновност е, че са украинци ", сподели известната украинска писателка Виктория Амелина .

Тя напомни, че Николай Кулиш, украинския драматург, на който е кръстен театърът, в който работи Керпатенко, също е бил погубен, само че в други времена:

" Кулиш е разстрелян на 3 ноември 1937 година край Сандармох дружно с още 289 украински писатели, художници и интелектуалци. Юрий Керпатенко е убит в дома си в Херсон през октомври 2022 година ".

Юрий Керапатенко не е първият погубен украински музикант. В резултат на съветския обстрел в Киев още на 26 февруари 43-годишният Артьом Дацишин - солист на Националната опера на Украйна, е тежко ранен и умира на 17 март. По същото време театралната актриса Оксана Швец умира по време на нощна ракетна офанзива против жилищни здания в Киев.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР